Gert-Jan Kobus en Martin Nortier zijn kampioen!

In september kwam de zomerstop ten einde en was het eindelijk weer tijd voor rally-actie. Voor de maand september stonden er 2 wedstrijden op het programma van Gert-Jan Kobus en Martin Nortier: de Eurol Hellendoorn Rally, meetellend voor het Open Nederlands Kampioenschap, en de East Belgian rally, die zowel voor de FIA European Rally Trophy als voor het Open Nederlands Kampioenschap meetelde.

Eurol Hellendoorn Rally

De rally die rondom Nijverdal verreden wordt, is al jaren lang Nederlands grootste rallyevenement. De wedstrijd startte op de vrijdagavond met 5 verschillende proeven, die grotendeels in het donker verreden werden. Gert-Jan en Martin begonnen goed aan de rally en lagen in de beginfase van de rally op een mooie 2e plaats in de klasse RC4. Helaas liet de pechduivel niet lang op zich wachten. Er verscheen een alarmmelding op het dashboard en noodgedwongen moest het duo van het gas. Op het serviceterrein bleek de koeler kapot te zijn en ook was de bevestiging van de radiator beschadigd. Met een noodreparatie en een aangepaste snelheid op de onverharde stukken kon de wedstrijd gelukkig vervolgd worden. Op de zaterdag stonden er nog 10 klassementsproeven op het programma. Ook nu sloeg het pechduiveltje weer toe. 4 proeven voor het einde brak er een tand van de 2e versnelling. Er werd besloten om wel verder te rijden, maar de 2e versnelling kon niet meer gebruikt worden. Dit zorgde voor veel tijdverlies. Gelukkig kon het finishpodium bereikt worden en was de klassering ondanks alles ook nog goed: 19e algemeen en 2e in de RC4.

East Belgian Rally

Door sommige rallyrijders wordt het parcours van de East Belgian Rally bestempeld als het moeilijkste parcours van België. De technische proeven door de bossen in de Oostkantons liggen Gert-Jan en Martin altijd erg goed. Al 2 keer eerder namen ze samen deel aan deze rally en beide keren lieten ze zien erg snel te zijn in deze wedstrijd. Het mooie parcours, de goede eerdere resultaten en de schitterende natuur maken deze wedstrijd één van de favoriete rally’s van het team. Vol enthousiasme begonnen Gert-Jan en Martin dan ook aan de rally. Het evenement was de laatste rally van de FIA BeneLux Trophy en theoretisch was er nog een kans op de winst in het kampioenschap. De 1e plaats kon behaald worden bij een goed resultaat van Gert-Jan en Martin en voldoende andere deelnemers tussen hun en de grootste concurrent: Carsten Jensen (Renault Clio R3T).

Al vroeg in de rally leken de kansen verkeken. Op de 1e proef zette de equipe een prima tijd neer. Maar al op de 2e proef kwam er een melding dat de oliedruk niet goed was. Gert-Jan koos ervoor om in een rustiger tempo de proef  uit te rijden. Het tijdverlies was zo’n 40 seconden. Gelukkig was er na de tweede kp een korten service. Uiteindelijk bleek dat een kabelbreuk/sensor de oorzaak was van de melding en dat er motorisch niets met de Peugeot aan de hand was. Een grote opluchting! De inhaalrace kon beginnen…

Gert-Jan en Martin zetten de ene goede tijd na de andere neer en ze konden het tempo van de Belgische junioren goed volgen. Ze vochten zich terug van een 5e naar een 2e plaats in de RC4 en wisten zelfs 4 snelste tijden in de klasse te noteren. Uiteindelijk werden ze knap 21e algemeen, 2e in de klasse RC4 en 3e in het Open Nederlands kampioenschap. In de FIA BeNeLux Trophy werden ze 2e in de ERT 3 en de Deen Carsten Jensen werd 8e…

Kampioen!

Afgelopen jaar hebben Gert-Jan en Martin een mooie kalender afgewerkt, met onder andere een deelname aan de Rally van Ieper. Ze streden om een zo goed mogelijk resultaat in het Open Nederlands Kampioenschap en in de FIA Benelux Rally Trophy. En hier zijn ze in geslaagd! Ze kregen veel tegenslagen in de vorm van technische pech te verwerken, maar gaven nooit op. Het harde werken heeft uiteindelijk geresulteerd in het behalen van 3 kampioenschappen en een mooie eindklassering in het algemene Open Nederlands Kampioenschap.
?1e Fia BeneLux Trophy – ERT 3 (R2 & R3 – auto’s)
?1e Fia BeneLux Trophy – ERT Junior Driver
?1e RC4 Open Nederlands Kampioenschap.

Hartelijk dank aan eenieder die het duo dit jaar gesteund heeft, met in het speciaal de servicecrew: Gerrit Kobus, Stefan Boer, John Bogers, Karel Nortier, Guido Krieger, Ali Ustunkar, Marlous Nortier-Kion, Niek Bussink, Cas Wopereis, Xavier Lannoo, Florian Acx, Hermen Kobus en Erik de Wild.

Foto: Jeroen van Polen