Zomerstop

De maanden juni en juli waren drukke maanden op rallygebied. Na de ELE Rally had het team slechts 2 weken om zich voor te bereiden op de Renties Ypres Rally (BE) en niet lang daarna was het alweer tijd voor de GTC Rally. Op dit moment is het zomerstop en werkt het team Van Kobus Tuning hard om de Peugeot klaar te maken voor de resterende rally’s. Hieronder een kort verslag van de voorbije wedstrijden.

Renties Ypres Rally

De wedstrijd die in het Belgische Ieper verreden wordt, staat voor iedere rallyrijder hoog op het verlanglijstje. De sfeer, het sterke deelnemersveld en de unieke proeven zorgen ervoor dat dit evenement veel aanzien geniet in heel Europa. Dit jaar kwam de droom om deel te nemen aan deze grote Belgische rally voor Gert-Jan en Martin uit.

Op donderdag werd de auto getest tijdens de shakedown. De auto voelde goed waardoor het duo op de vrijdagavond vol vertrouwen van start ging in de rally. Helaas ging het al vroeg in de wedstrijd mis. Op een glad stuk asfalt op de 1e proef gleden ze van de weg een sloot in. De koeling was daardoor te erg beschadigd en die dag moest de wedstrijd door het duo worden gestaakt.

Nadat de auto naar de service gesleept was, hebben de monteurs een groot deel van de nacht gebruikt om de auto weer te repareren. Dit lukte en onder de Rally 2 regels mocht er de volgende dag weer gestart worden. Een topprestatie van de monteurs!

De zaterdag hebben Gert-Jan en Martin de rally foutloos en nagenoeg probleemloos kunnen uitrijden. Het vertrouwen had een aardige deuk opgelopen door de vroege crash op de vrijdag, maar gedurende dag kwam het vertrouwen gelukkig steeds verder terug. De tijden werden steeds beter, met de laatste klassementsproef als beste resultaat: 32e algemeen en 6e in de klasse. Uiteindelijk zijn Gert-Jan en Martin 63e algemeen en 16e in de klasse geworden.

GTC Rally

Na het avontuur in Ieper keken Gert-Jan en Martin ernaar uit om het vertrouwen en het tempo nog verder uit te bouwen tijdens de GTC rally. Maar terwijl de Peugeot in eerdere wedstrijden technisch betrouwbaar was, vormde zij tijdens de GTC rally de grootste uitdaging voor de mannen om hun verwachtingen waar te maken. Al vanaf de 1e boucle waren er problemen met de remmen en meerdere keren viel de auto tijdens de wedstrijd spontaan uit. Daar kwam nog een afgebroken baksteun bij, die er bijna voor zorgde dat de wedstrijd gestaakt moest worden. Maar ook deze wedstrijd was de bijdrage van de monteurs cruciaal en zij slaagden er steeds in om de auto op tijd te repareren. Uiteindelijk is het duo daardoor alsnog gefinisht en werden er waardevolle punten gescoord in het Open Nederlands Kampioenschap en de European Rally Trophy. Gert-Jan en Martin werden 16e en 2e in de klasse.  Hoogtepunt was een 9e tijd algemeen op de 11e klassementsproef.

Kalender:

De volgende wedstrijden staan gepland voor de rest van het seizoen:

14/15-09-2018 Eurol Hellendoorn Rally Gert-Jan Kobus/Martin Nortier Peugeot 208 R2
29-09-2018 East Belgian Rally (BE) Gert-Jan Kobus/Martin Nortier Peugeot 208 R2
20/21-10-2018 CONRAD Twenterally Gert-Jan Kobus/Martin Nortier Peugeot 208 R2
11-11-2018 Rally van Zuid-Limburg (BE) Karel Nortier/Martin Nortier Opel Astra GSi

Foto: WiMo Fotografie