Kobus groeit en imponeert tijdens Vechtdalrally

Afgelopen zaterdag 19 september was dan eindelijk de start van het Nederlandse rallyseizoen. Helaas zonderpubliek en zonder kampioenschap, maar wel met een zeer sterk deelnemersveld. Diverse oud-kampioenenstonden aan de start van de Vechtdalrally. Voor Gert-Jan Kobus en zijn navigator Martin Nortier was dit de eersteechte krachtmeting met de Nederlandse rallytop in gelijkwaardig materiaal: een top specificatie Skoda Fabia R5.Gedurende de dag wist de equipe grote stappen te zetten en werd van de tiende plaats opgeklommen naar dezesde plaats algemeen. Met deze klassering liet het duo veel meer ervaren deelnemers achter zich en heeft GertJan direct laten zien dat hij zich snel kan aanpassen aan het nieuwe materiaal.

De Vechtdalrally werd verreden over 195 kilometers, waarvan 85 kilometers op snelheid. De organisatie had 3mooie klassementsproeven uitgezet, die tweemaal verreden werden. Meer dan honderd deelnemers stonden aan de start van de rally, waaronder veertien auto’s uit de R5-klasse. Het team van Kobus Tuning Competition reed met startnummer 11 op de Kroon-Oil Skoda Fabia R5.

De wedstrijd begon onwennig voor Gert-Jan en Martin. De Skoda bleek van een ander kaliber dan de Peugeot208 R2 waarmee het duo furore maakte. Het vergde daarom veel aanpassingsvermogen om het potentieel vande Skoda te benutten. Na de eerste klassementsproef stond het duo tiende algemeen. Gert-Jan vertelde: “Deauto is op ieder vlak veel beter dan de voorganger. De remmen, de bochtensnelheid en de acceleratie van deSkoda Fabia R5 is ongekend!”

Na de eerste proef werd de stijgende lijn ingezet. Gert-Jan bleek een snelle leerling en dit resulteerde in een zesde en achtste tijd op de tweede en derde proef van de dag. Met deze tijden klom het team van de tiende plaats naar de achtste plaats, achter de snelle routinier Mark van Eldik.

Na de drie klassementsproeven werd de auto op de service nagekeken door de monteurs van het Kobus Tuning Competition team. Een klein aanpassing aan de afstelling bracht het team extra vertrouwen. De snelheid werd verhoogd en wat volgde was een zesde tijd en tweemaal een vijfde tijd algemeen. Het gat tot de top van het veld was flink verkleind. Toch is er nog wel wat werk aan de winkel om dit gat verder te dichten. De wedstrijd werd uiteindelijk afgesloten op een zesde plaats algemeen. Gezien de sterke concurrentie was het een geslaagd debuut met de nieuwe door Kroon-Oil gesmeerde Skoda Fabia R5.

Gert-Jan verteld na afloop: “Ik ben zeer tevreden met de progressie die we vandaag geboekt hebben. Ik had niet verwacht dat ik tijdens mijn eerste echte rally met de Skoda al zo dicht bij de top zou zitten. Ik merk dat ik nog lang niet het maximale uit de auto kan halen en dat er op alle punten nog verbetering mogelijk is. Ik kan dan ook niet wachten tot de Achterhoek rally, waarin we ons nog verder willen ontwikkelen.”

In de resterende wedstrijden van dit seizoen zal het team van Kobus Tuning Competition zich focussen op het vinden van de aansluiting met de top. Ook zal het team de Skoda Fabia R5 beter aanpassen aan de rijstijl van Gert-Jan. De volgende wedstrijden op het programma zijn de Achterhoek rally en de Twente rally. Over amper twee weken wordt de Achterhoek rally verreden rondom Eibergen. Deze wedstrijd vindt plaats in de omgeving waar Gert-Jan opgegroeid is en het team gevestigd is. Het team is er daarom extra op gebrand om de steile leercurve van afgelopen weekend door te zetten.

Wil jij alles weten van het Kobus Tuning Competition rallyteam? Volg dan onze Kobus Tuning Competition facebook pagina en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Foto: Erik van ’t Land – www.rallypicture.nl