Nieuw Skoda Fabia R5-avontuur voor het Kobus Tuning Competition rallyteam

Het heeft even geduurd, maar opnieuw staat er een Skoda Fabia R5 te pronken in de werkplaats van het Kobus Tuning Competition rallyteam in Lichtenvoorde. Ditmaal is de wagen bedoeld voor de 26 jarige Gert-Jan Kobus en zijn navigator Martin Nortier. De afgelopen jaren toonden zij al hun potentie in de rallysport in de R2 klasse. Met de nieuwe wagen willen zij verder groeien en toewerken naar de top.

De Fabia R5 is één van de meest succesvolle auto’s in de internationale rallysport. De uit Italië afkomstige auto is vorig weekend gearriveerd in de werkplaats van het team. Het is de 233e auto die gebouwd werd door Skoda Motorsport in Tsjechië. Het betreft daarmee één van de laatste auto’s vóór de Evo specificatie.

Tijdens de Circuit Short Rally 2019 hebben Gert-Jan en Martin al een korte eerste kennismaking met de Skoda Fabia R5 gehad. Met de Skoda waarmee Gert-Jan zijn Broer Hermen enkele jaren reed, mocht Gert-Jan eenmalig een wedstrijd rijden. Met een 2e plaats algemeen en diverse scratch tijden was het R5 debuut meteen een groot succes! Toch zal het voor Gert-Jan een grote stap zijn om de voorwiel aangedreven Peugeot 208 R2 permanent in te ruilen voor de veel snellere vierwiel aangedreven Skoda Fabia R5.

“Ik ben zeer blij en dankbaar dat ik deze stap mag maken. Ik kan niet wachten om met dit kanon de rallypaden op te gaan en het potentieel van de Skoda te ontdekken. Het zal niet makkelijk worden, maar ik hoop mezelf snel aan te kunnen passen aan de Skoda en uiteindelijk mee te kunnen doen om de ereplaatsen,” aldus een zeer enthousiaste Gert-Jan Kobus.

Martin Nortier: “Het is altijd mijn droom geweest om mee te strijden op het hoogste niveau in de Nederlandse rallysport. De nieuwe auto en Gert-Jan zijn talent maken deze droom waar. Uiteraard moeten we nog veel leren en kost het tijd om te wennen aan de auto. Maar de ervaring die teameigenaar Gerrit Kobus met de eerdere Skoda heeft opgedaan gaat ons hierbij zeker helpen!”

Het plan van het Kobus Tuning Competition rallyteam voor dit jaar was de deelname aan het Open Nederlands Rallykampioenschap. Door de wereldwijde gezondheidssituatie heeft de KNAF helaas, maar begrijpelijk, een streep gezet door dit kampioenschap in 2020 moeten zetten. Ook zijn diverse wedstrijden geannuleerd. Dit heeft het team doen besluiten om de pijlen te richten op een kampioenschap in 2021. Ter voorbereiding op volgend jaar, rijdt het team (indien mogelijk) dit jaar een á la carte programma in binnen- en buitenland.