Laatste R2 klasse overwinning voor equipe Kobus/Nortier?

Amper zes weken nadat de Peugeot 208 R2 van het Kobus Tuning Competition team vlam vatte in de GTC rally, stond het team alweer aan de start van de Short Rally van Kasterlee. Het team had hard gewerkt om de schade te herstellen en wilde deze wedstrijd gebruiken om de wagen te testen. De Short Rally van Kasterlee is een compact evenement en wordt veelal door Nederlandse teams gebruikt om te testen en om wedstrijdritme te behouden. De wedstrijd werd dit jaar verreden over acht klassementsproeven, waarvan twee verschillende.

Naast de Kobus Tuning Competition – VAT Oil Peugeot stonden er nog 3 andere identieke 208 R2’s aan de start. Vooraf werd dan ook een verhitte strijd verwacht in de R2 klasse. Met temperaturen boven de 30°C was de uitdaging voor de deelnemers extra groot. Hoewel het voornaamste doel van de rally het testen van de auto was, waren Gert-Jan Kobus en Martin Nortier gebrand op een mooi resultaat.

Op de eerste proef bleek dat Gert-Jan nog niet helemaal wakker was. Een zeldzame remfout zorgde ervoor dat de equipe achteruit moest steken en een tiental seconden liet liggen. Dit bleek na het einde van de proef ook het verschil met de snelste deelnemer in de klasse. Het duo wist zich echter snel te herstellen en kon door een kanontijd op de tweede klassementsproef het verschil tot de leider in de klasse terug te dringen tot 0,29 seconde.

“Er wordt op veel plekken gesneden waardoor de proeven er na de eerste doorkomst al zeer verraderlijk bij liggen door het vuil dat daardoor op de weg komt. Toch gaan we proberen om de volgende boucles nog een tandje bij te zetten”, aldus Martin Nortier.

Met een kleine aanpassing aan de afstelling groeide het vertrouwen in de Peugeot 208 R2. Gert-Jan en Martin wisten de achterstand op de derde klassementsproef om te zetten in een voorsprong en waren hiermee eerste voorwiel aandrijver en veertiende in het algemene klassement. Deze voorsprong wisten ze vervolgens bijna iedere proef uit te breiden met snelste tijden in de klasse.

Gert-Jan wist de Kobus Tuning Competition – VAT Oil Peugeot 208 R2 uiteindelijk als tiende algemeen over de finish te sturen en pakte hiermee de overwinning in de klasse als snelste voorwiel aandrijver. “Na veel pech met de Peugeot is dit resultaat extra mooi. De auto bleek in Kasterlee super betrouwbaar door de inspanningen voorafgaand aan de wedstrijd. Ik wil graag het team en de sponsoren bedanken voor het mogelijk maken van deze deelname.” Aldus Gert-Jan Kobus, die afgelopen weekend voor het laatst de snelle Peugeot mocht besturen.

De snelle passages van de van de Peugeot werden opgemerkt, waardoor de kans zich aanbood om de auto te verkopen. Het team was dit jaar eigenlijk van plan om nog enkele wedstrijden met de auto te rijden en vervolgens de overstap te maken naar een snellere auto. Doordat de verkoop vroeger komt dan gepland, is het nog onzeker wat het restant van het rally seizoen gaat brengen voor het Kobus Tuning Competition team.

Na enkele succesvolle jaren in de R2 klasse, met als hoogtepunten de klasse winst in de FIA Benelux Trophy en de derde plaats algemeen in het Open Nederlands Rally Kampioenschap, is de tijd voor een nieuw hoofdstuk gekomen. Eén ding is al zeker: Gert-Jan Kobus en Martin Nortier zullen sterker terugkomen op de rally paden!

Foto: WiMo Fotografie