Kobus en Nortier vinden ritme terug

Het was alweer even stil rond Gert-Jan Kobus en Martin Nortier. De eerste ronde van het Nederlands rally kampioenschap in Emmeloord verliep niet geheel volgens plan. De snelheid was daar, maar de betrouwbaarheid van de Franse Peugeot 208 R2 bleef achter. Na een aantal maanden hard werken, stond de equipe dankzij de inzet van het Kobus Tuning Competition toch weer aan de start van de 55e ELE rally. Eén van dé belangrijkste wedstrijden van de Nederlandse rally kalender. Goed weer, mooie klassementsproeven en een gevarieerd deelnemersveld waren het recept voor een geslaagde editie van het evenement. Het evenement werd verreden op 24 en 25 mei, in en rond Son.

Voor de wedstrijd was de Peugeot door Ronald Zalmé van KAN Reclame voorzien van een nieuwe bestickering, waardoor de Kobus Tuning Competition – VAT Oil auto beter in het oog sprong dan voorheen.

De aftrap van de ELE rally vond plaats op de vrijdagavond, op de klassementsproef in Stiphout. Een proef over een bedrijventerrein, met een klein uitstapje buiten de bebouwde kom. Het gevoel in de Peugeot was direct goed, maar de equipe Kobus / Nortier merkte toch dat het gebrek had aan wedstrijdritme. “In de langzame haakse bochten kan ik niet efficiënt rijden met de Peugeot en krijg ik de auto niet in het juiste toerengebied. Onder de 5000 RPM heeft de Peugeot namelijk geen trekkracht.” Aldus Gert-Jan Kobus, die toch nog een 18e tijd algemeen wist te noteren. De 2e proef werd wederom een 18e tijd algemeen gereden. Tijdens de derde proef was met een 16e tijd algemeen de stijgende lijn zichtbaar.

Na de eerste drie proeven keerden de deelnemers terug naar het service terrein voor de eerste en enige service van de vrijdag avond. Navigator Martin begon zich op de service niet goed te voelen en werd steeds zieker naarmate de tijd vorderde. Dit resulteerde erin dat Martin niet meer in staat was om de pacenotes op te lezen. Zodoende moest Gert-Jan zonder notes, maar met soms nog een enkele aanwijzing, de laatste drie proeven van de vrijdagavond afwerken. Desondanks wisten Gert-Jan Kobus en Martin Nortier de eerste dag af te sluiten op een 16e plaats algemeen, als derde 2WD auto en als snelste in de klasse.

Na een nacht slapen voelde Martin zich al iets beter en kon de equipe weer van start. Tijdens de eerste drie proeven van de zaterdag werden wat foutjes gemaakt, maar wisten ze weer een plaats te klimmen in het algemene klassement. Tijdens de service werd de afstelling van de wagen veranderd en het vertrouwen groeide. De tijden werden steeds beter en de doorkomsten sneller en sneller. Na enkele toptijden van de equipe en een lekke band van de concurrent, stond het team als eerste tweewiel aangedreven wagen geklasseerd. De Peugeot bleek erg betrouwbaar te zijn op de Brabantse onverharde wegen.

Op de zaterdagavond werden nog vier proeven verreden, waarvan twee verschillende. De listige proef in Sint-Oedenrode en de publiekproef op het industrieterrein Ekkersrijt in Son. De equipe wist op hoge snelheid de klassementsproef in Sint-Oedenrode te finishen en kon vervolgens de duizenden toeschouwers op industrieterrein Ekkersrijt vermaken.

De tweede doorkomst op beide klassementsproeven wisten Gert-Jan Kobus en Martin Nortier zelfs nog een 13e en 14e tijd algemeen te rijden. Dit tussen al het 4×4 geweld dat dit jaar aan de start stond van de ELE Rally. Het resultaat: een 13e plaats algemeen, een klasse overwinning en de eerste tweewiel aangedreven auto. “Met dank aan de inzet van het Kobus Tuning Competition team konden we toch weer aan de start verschijnen en hebben we en probleemloze wedstrijd kunnen rijden”. Aldus een opgeluchte Martin Nortier.

De volgende wedstrijd op de kalender van het team is de GTC Rally, die op 12 en 13 juli rond Breda verreden zal worden. Het team zal hier aantreden in de vertrouwde Kobus Tuning Competition – VAT Oil Peugeot 208 R2.

Social Media

Wil jij alles weten van het Kobus Tuning Competition rallyteam? Volg dan onze Kobus Tuning Rallyteam facebook pagina en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Foto: Erik van ’t Land