Succesvol R5-debuut Kobus/Nortier!

In 2013 maakte Gert-Jan Kobus zijn rallydebuut in de Circuit Short Rally op het Circuit Park Zandvoort. Nu zes jaar later was het in diezelfde wedstrijd tijd voor Gert-Jan zijn debuut in een wagen uit de koningsklasse van de Nederlandse rallysport: de Skoda Fabia R5! De door het Kobus Tuning Competition team geprepareerde Skoda won al eerder de Circuit Short Rally in 2018. Toen met Gert-Jan als bijrijder bij zijn broer Hermen. Samen met zijn navigator Martin Nortier mocht hij ditmaal zelf de strijd aan gaan.

Met vier R5 auto’s aan de start beloofde de rally in Zandvoort een spektakel te worden. Omdat het de eerste wedstrijd was met een R5 (en überhaupt een 4-wiel aangedreven auto) had equipe Kobus/Nortier helemaal niet verwacht vooraan in het veld mee te kunnen strijden. Daar komt bij dat voor de wedstrijd ook maar weinig testkilometers gemaakt konden worden. Echter verrasten zij vriend en vijand (en zichzelf), want de eerste proef werd afgesloten met een snelste tijd!

De tweede proef verliep soepel, maar het team verloor een klein beetje tijd door een tragere deelnemer voor hen. Het verschil tot directe concurrent Kevin van Deijne liep terug tot 0,004 seconde, nog steeds in het voordeel van de jonge Kobus.

Na twee proeven werd het parcours omgedraaid en werd het circuit in tegengestelde richting verreden. Door een klein foutje en wederom enkele seconden verlies achter een andere deelnemer, werden 4 seconden toegegeven op Van Deijne. Daarmee werd de kans op de overwinning helaas klein.

In een ultieme poging om de verloren tijd goed te maken, reed Kobus nog een snelste tijd op de laatste proef. Helaas bleek dit niet voldoende om de wedstrijd te winnen. Het verschil: 3,2 seconden. Toch kijken Gert-Jan en Martin terug op een prachtig debuut met de Skoda Fabia R5.

“De auto voelde eigenlijk gelijk vertrouwd aan. Ik merkte wel dat ik nog niet het hele potentieel kon benutten. Door de hoge snelheden mis je soms net de apex en durf je door gebrek aan vertrouwen niet vroeg genoeg op het gas te gaan of ga je soms iets van je gas af.” Aldus Gert-Jan. Die zeer te spreken was over de auto.

Martin: “Als we van tevoren wisten dat we 2e zouden kunnen worden op slechts een paar seconden van de winnaar, hadden we daarvoor getekend. Nu we onverwacht mee konden strijden om de overwinning, is het toch jammer dat deze net aan onze neus voorbij is gegaan. Desalniettemin kijken we erg positief terug op de wedstrijd en hebben we genoten van deze ervaring!”

De volgende wedstrijd op de kalender van Gert-Jan en Martin is de tweede ronde van het Belgisch Rally Kampioenschap, de Herock Spa Rally.

Foto: Erik van ’t Land – rallypicture.nl