Equipe Kobus/Nortier moet strijd staken in de rally van Sulingen

Op vrijdag 4 mei en zaterdag 5 mei werd rondom het Duitse Sulingen de 2e ronde van het Open Nederlands Kampioenschap (ook meetellend voor de BeNeLux Trophy) verreden: de Rallye “Rund um die Sulinger Bärenklaue”. Na het succesvolle resultaat tijdens de 1e wedstrijd in maart, de Sijperda Zuiderzee Rally, waren Gert-Jan Kobus en navigator Martin Nortier ook nu weer gebrand op een goede klassering.

Op de donderdag werd de shakedown verreden: een klassementsproef die de deelnemers optioneel konden gebruiken als test en die niet meetelde voor het klassement. Gert-Jan en Martin kozen ervoor om deze te rijden om zo de Peugeot nog een laatste maal aan de tand te voelen en om zelf alvast een beetje in het ritme te komen. De deelname aan de shakedown bleek waardevol. De wegligging van de auto was nog niet optimaal en er konden nog wat kleine wijzigingen worden doorgevoerd.

Op vrijdag startte de rally met een 3-tal klassementsproeven, waarvan er 1 in het donker verreden werd. Een groot deel van het parcours bestond uit onverharde wegen. Doordat het al een aantal dagen warm en droog was, bleef het stof van de auto’s die eerder gestart waren lang hangen. Ook kwam er erg veel stof in de auto, wat het zicht belemmerde. Gert-Jan en Martin besloten een tandje terug de doen. Tot overmaat van ramp stak er ook nog een haas over die niet ontweken kon worden. De voorkant van de Peugeot raakte hierdoor beschadigd. Na een moeilijke 1e avond bezetten Gert-Jan en Martin uiteindelijk de 37e plaats.

Het duo was vastberaden om op de tweede dag te stijgen in het klassement. Er stonden 10 proeven op het programma, waaronder 2 maal de meer dan 23 kilometer lange proef op het IVG-gelände (voormalig militair terrein). Problemen met de remmen op de eerste 2 kp’s van de dag zorgden er helaas voor dat de opmars minder snel ging dan gehoopt. Na 2 proeven was er een servicemogelijkheid, waar monteurs Gerrit, Stefan en Niek de problemen konden verhelpen. Op de daaropvolgende klassementsproef sloeg het noodlot helaas definitief toe. Een lekke koeler dwong Gert-Jan de Peugeot langs de kant te zetten.

Het volgende evenement op de kalender is de ELE Rally, welke op 1 en 2 juni verreden wordt.

Foto: Marko Unger – watersplash kp2