Kobus en Nortier nipt naast het podium in Vechtdalrally

Afgelopen zaterdag werd de Vechtdalrally verreden in en rondom Hardenberg. Een jaar geleden was de Vechtdalrally nog het toneel van het debuut van Gert-Jan Kobus met de Kroon-Oil gesmeerde Kobus Tuning Competition Skoda Fabia R5. Een jaar (twee hele wedstrijden) verder, keerden Gert-Jan en Martin terug naar Hardenberg, met één duidelijk doel: een topklassering behalen en zoveel mogelijk punten pakken voor het Open Nederlands Rallykampioenschap. Door de afwezigheid van Bob de Jong en Jasper van Den Heuvel de ideale gelegenheid. De 94 deelnemers aan de Vechtdalrally kregen ruim 100 klassementsproef kilometers voorgeschoteld.

Hoewel Gert-Jan en Martin nog maar weinig ervaring hebben met de Skoda Fabia R5, wisten zij vriend en vijand te verassen door als beste te starten. De eerste klassementsproef van de rally werd namelijk afgesloten met de snelste tijd in het algemene klassement. Hiermee stond Gert-Jan voor het eerst aan de leiding van een grote Nederlandse rally en liet hij zien een snelle leerling te zijn in de vierwiel aangedreven Skoda Fabia R5. De tweede proef werd een tweede tijd genoteerd achter Michiel Becx. Het leek hiermee een spannend duel te worden, maar door een lekke band op de derde proef verloren Gert-Jan en Martin veel tijd. Het tijdsverlies: één minuut en tien seconden.

“Het geeft veel vertrouwen dat we na twee wedstrijden met de Skoda al aan de leiding stonden van een grote rally. Dit laat zien hoeveel progressie wij in korte tijd kunnen maken. Helaas liggen pech en geluk dicht bij elkaar. We toucheerden de voet van een bakenschild. Dit beschadigde de velg, waardoor de band leeg liep. We gaan proberen zoveel mogelijk punten te pakken voor het kampioenschap en verder veel plezier te maken.”, aldus Gert-Jan Kobus.

Na de eerste boucle van drie proeven stond het duo, ondanks de lekke band, op een nette vijfde plaats algemeen. Tijdens de tweede boucle werd snel weer opgeklommen naar de vierde plaats algemeen. Er werden geen fouten gemaakt en de Skoda Fabia R5 gaf geen krimp.

Tijdens de laatste boucle van twee proeven wisten Gert-Jan en Martin het gat tot de top drie nog te verkleinen, maar uiteindelijk moesten ze genoegen nemen met de vierde plaats op één minuut en 34 seconden van winnaar Michiel Becx in de Volkswagen Polo R5.

“Als we de lekke band niet hadden gehad op de derde klassementsproef hadden we wellicht iets meer kunnen pushen voor de eindoverwinning. Het podium was zonder de lekke band in ieder geval een zekerheid geweest! Aldus Martin Nortier, die tevreden terug kijkt naar de Vechtdalrally.

Doordat Becx en Van Kamperdijk, die als eerste en tweede geëindigd zijn, niet ingeschreven staan voor het kampioenschap pakt het team goede punten en staan Gert-Jan en Martin op de tweede plaats in het Open Nederlands Rallykampioenschap. Met de stappen die het team iedere wedstrijd maakt, is alles nog mogelijk dit jaar! De volgende wedstrijd op het programma van het Kobus Tuning Competition rallyteam is de Hellendoorn rally. Deze staat gepland op 18 september.

Foto: WiMo Fotografie