Zuiderzeerally

Het Nederlandse rallyseizoen 2024 is gestart! Op zaterdag 23 maart werd de Zuiderzeerally (terug van weggeweest) verreden. 9 uitdagende klassementsproeven rondom Kampen stonden op het programma. Martin navigeerde bij Pierre Brouwer in een Mitsubishi Lancer Evo X. Na een break van bijna 2 jaar heeft Pierre de rallysport weer opgepakt. De listige weersomstandigheden (afwisselend buien en zon, hagel, kou…) maakten dat het geen makkelijke rentree was voor Pierre. Extra uitdagende omstandigheden voor een eerste samenwerking! Pierre stuurde de Lancer keurig naar de finish, met een mooie 13e plaats als resultaat. De volgende rally die het duo samen zal rijden is de Vechtdalrally in juni.

Foto: Martijn Schouten

Malcolm Wilson Rally

Op 8 en 9 maart werd in het Engelse Lake District de Malcolm Wilson Rally verreden. Een gravel rally in een prachtige omgeving, gesitueerd rondom de basis van het WRC-team M-Sport: Cockermouth. Martin navigeerde deze wedstrijd bij Rinse Zwaagstra in een MG ZR 120. Martin en Rinse hebben in het verleden al eens vaker samen aan wedstrijden deelgenomen, waaronder de South Swedish Rally. Karel Nortier was mee voor de ondersteuning en het maken van foto’s. Dit mooie avontuur werd afgesloten met een finish: 60e algemeen en 2e inde klasse. Zeker voor herhaling vatbaar!

Foto: Scott Shepherd Photography

Opgave in Rally van Zuid-Limburg

Op zondag 12 november stonden Karel en Martin aan de start van de Rally van Zuid-Limburg in het Belgische Gingelom. Helaas verliep de wedstrijd niet als gepland. Na een goede start werd er in de zeer gladde omstandigheden op KP4 een schuivertje gemaakt waarbij de equipe vast kwam te zitten in een hek. Met behulp van het publiek hebben Karel en Martin de wedstrijd kunnen vervolgen (met 6 minuten tijdverlies), maar helaas hebben ze na de 6e proef toch de handdoek in de ring moeten gooien met technische pech… De komende winterstop zal gebruikt worden om de auto weer op punt te zetten voor het nieuwe seizoen!

Foto: Kristof Bogaert

Equipe Aufderaar/Nortier-Kion moet opgeven in Twente

Samen met 55 andere equipes stonden Angelique Aufderhaar en Marlous vorig weekend aan de start van de Rocar-Tech Twente Historic Rally. Deze wedstrijd was voor de gelegenheid omgedoopt tot de Wim Luijbregts Historic Rally, als eerbetoon aan Wim en alles wat hij voor de Nederlandse rallysport gedaan heeft. Het was de 3e keer dat Angelique en Marlous samen een team vormden. Zo reden ze in 2017 samen de Eurol Hellendoorn Short Rally en in 2022 de Hellendoorn Historic Rally.

De wedstrijd telde 16 klassementsproeven. Na een moeilijke zaterdagavond, kwamen de dames op zondag beter in het ritme. Helaas moest het duo op de 15e klassementsproef de prachtige Ford Escort aan de kant zetten met technische problemen. Er bleek een bout uit de krukas losgelopen te zijn. Ondanks het niet halen van de finish hebben Angelique en Marlous toch genoten van deze uitdagende wedstrijd!

Foto: WiMo Fotografie

Kobus en Nortier verslaan concurrentie in de Twente rally 2023

De laatste rally van het Nederlands rally kampioenschap werd afgelopen weekend over twee dagen verreden rondom Hengelo. De Twente rally staat vaak gelijk aan gladheid en listige herfstachtige omstandigheden. Voor het Kobus Tuning Competition rallyteam was het de eerste Nederlandse rally van het seizoen. Het team koos dit jaar voor een programma bestaande uit enkele Belgische en Duitse wedstrijden. Het werd snel duidelijk dat Gert-Jan en Martin in het buitenland een goede snelheid gevonden hadden.

De wedstrijd begon voor het team in het donker op de zaterdagavond. Door de vele regen die in de aanloop van de start gevallen was, startten Martin en Gert-Jan op regenbanden. Dit bleek de foute keuze te zijn. Waar het wegdek op het serviceterrein volledig doorweekt was, was het iets verderop op de klassementsproeven erg droog. De Skoda was door de banden in combinatie met de zachte afstelling erg beweeglijk in de bochten en tijdens het remmen. Dit zorgde nog niet voor vertrouwen en dit resulteerde in een achterstand van 4.5 seconden op de eerste klassementsproef. De tweede proef werd als snelste afgesloten. Het team stond hierna op een mooie tweede plaats achter Bjorn Satorius. In de aansluitende regroup vernamen de teams het nieuws dat één van de deelnemers hard gecrasht was. Dit was de reden dat de laatste twee proeven van de zaterdagavond werden gecanceld. Het team van Kobus Tuning Competition wenst hen een spoedig herstel toe.

Met een goede uitgangspositie startte het team op de zondagochtend. Omdat het nog erg nat was, maar er geen regen meer viel, werd er gekozen om kruislings met slicks en regenbanden te vertrekken. Dit bleek niet ideaal en de regenbanden werden na de eerste proef vervangen voor slicks. Op de tweede klassementsproef gleed Satorius van de baan en namen Gert-Jan en Martin de leiding over. Tijdens het passeren van de Ford van Satorius vertraagde Gert-Jan, maar kreeg hij vervolgens een duimpje van de persoon naast de wagen en verdween de rode melding op de rallysafe voordat de equipe deze zag. Er werd daarom gekozen om op volle snelheid de proef te vervolgen. Er werd een onderzoek gestart door de KNAF omdat dit in strijd zou zijn met de reglementen, maar door de uitleg van het team werd besloten om geen verdere actie te ondernemen.

Tijdens de tweede lus konden Gert-Jan en Martin met de Skoda Fabia in de kleuren van Kroon-Oil hun voorsprong met snelle tijden verder uitbouwen. Na acht klassementsproeven op de zondag, bedroeg de voorsprong maar liefst 32 seconden op nummer twee Stig Andervang, met de kersverse Nederlands kampioen Kevin van Deijne drie seconden verder terug.

Met nog vier proeven te gaan was de voorsprong dusdanig groot dat Gert-Jan en Martin enkel moesten zorgen dat ze geen fouten meer zouden maken. Toch pakten ze nog twee snelste tijden voordat ze het tempo lieten varen. Van Deijne klom naar de tweede plaats, maar verloor deze door een fout op de industrieterrein proef. Na de laatste proef was de vreugde voor het team groot. De winst was een feit, met een grote marge van 51 seconden op de nummer twee. “We zijn super blij dat we het vertrouwen van onze sponsoren kunnen belonen met deze mooie eerste plaats. We kwamen hier met de hoop en het doel om deze wedstrijd te winnen en dat is gelukt. Dit is een geweldige afsluiting van ons rally seizoen.” Aldus een euforische Gert-Jan Kobus.

Met dank aan Kroon-Oil, Flatlander Performance Parts., KAN Reclame, Ramko Rohrhandels GmbH en iedereen die ons dit jaar geholpen heeft!

Foto: Erik van ’t Land – rallypicture.nl

Kobus en Nortier snel in de East Belgian Rally

Afgelopen weekend werd rondom Sankt Vith de 11e ronde van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship verreden: de East Belgian Rally. Een wedstrijd die bekend staat om zijn snelle klassementsproeven en de mooie omgeving. Mede vanwege de goede herinneringen aan eerdere deelnames, stond ook het Kobus Tuning Competition rallyteam aan de start. Met 100 deelnemers, waarvan 20 deelnemers in de Rally2 klasse, was het deelnemersveld uitzonderlijk sterk.

De rally bestond uit vier verschillende klassementsproeven, die allen drie keer verreden moesten worden. Het competitieve deel van de wedstrijd speelde zich volledig op zaterdag af. De donderdag daaraan voorafgaand hadden Gert-Jan en Martin de kans om tijdens de shakedown de Kroon-Oil Skoda te testen om zo een goede setup voor de wedstrijd te bepalen. Door deze test stond het duo met vertrouwen aan de start van de eerste klassementsproef. Door de vele regen die gevallen was, waren de proeven erg glad en listig. Desondanks wist het duo te openen met een zevende tijd in het algemene klassement. Na de eerste boucle van vier proeven was de zevende plek ook de positie in het klassement. Een sterk begin, zeker in de wetenschap dat Gert-Jan en Martin rijden met de eerste generatie Skoda Fabia Rally2.

Na de eerste lus droogden de proeven op en waren de gladde plekken op het parcours bekend. Het team zette een tandje bij en kon versnellen. De geweldige proeven door de bossen rond Sankt Vith toverden een lach op het gezicht van Gert-Jan, die zich duidelijke amuseerde. “Vooraf hadden we niet verwacht zo dicht bij de top vijf te komen in dit sterk bezette veld. Het Belgische kampioenschap staat bekend om zijn hoge niveau en bovendien rijdt de top met nieuwere en snellere auto’s. We zijn daarom erg blij met onze snelheid”, aldus Gert-Jan Kobus, die vastberaden was om te vechten voor de vijfde plek tijdens de laatste boucle van vier klassementsproeven.

Het gevecht begon goed. Op de 9e proef werd en 5e tijd op de klokken gezet, waardoor Gert-Jan en Martin doorschoven naar de zesde plek algemeen. De vijfde plek kwam in zicht. Helaas sloeg het noodlot toe op de volgende proef. Tijdens het aanremmen voor een bocht, maakte de Skoda een klapperend geluid, waarna de wagen spinde. Het team dacht dat het achterste differentieel kapot gegaan was en had besloten niet meer door te rijden om verdere schade te voorkomen. Na de technische controle op maandag bleek een onderdeel in de aandrijfas kapot. Het team baalt enorm dat de prestatie niet bekroond kon worden met een goed eindresultaat. De wedstrijd werd na een spannend duel gewonnen door landgenoot Jos Verstappen, die voor de eerste keer wist te winnen in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship.

Foto: Mauro Godderis

2e plaats RC4 voor Van Hoek/Nortier in de GTC Rally

Aan de zijde van zwager Martijn van Hoek (MVH Rallysport) heeft Martin genavigeerd in de GTC Rally. Een zware wedstrijd qua temperatuur (buitentemperatuur was 34 graden!) en uithoudingsvermogen (de welbekende Nacht van Achtmaal). Uiteindelijk werd een keurige 15e plaats algemeen en een 2e plaats in de klasse RC4 behaald.

Foto: Erik van ’t Land – rallypicture.nl

Geen geluk in Hunsrück Junior Rallye

Op 1 juli stonden Karel en Martin Nortier aan de start van de Hunsrück Junior Rallye. Helaas kwam een mooie dag rallysport te vroeg aan zijn einde… Met nog 2 proeven te gaan begaf de versnellingsbak het op de verbindingsroute. Tot aan dat moment hebben de mannen echt genoten van de mooie proeven en prachtige omgeving.

Foto: Sascha Dörrenbächer

Nieuwsflits Rallye ADAC Mittelrhein

Onder zomerse omstandigheden hebben Gert-Jan Kobus en Martin Nortier op 9 en 10 juni deelgenomen aan de ADAC Rallye MIttelrhein. Een rally die voert of de voormalige WRC proeven van de ADAC Rallye Deutschland. De vrijdagavond werd helaas gekenmerkt door problemen, maar op zaterdag heeft het team lekker kunnen rijden en zijn ze door een aantal sterke tijden alsnog opgeklommen naar een 16e plaats.

Nieuwsflits Rally van Zuid-Limburg

Op 13 november hebben Karel en Martin deelgenomen aan de Rally van Zuid-Limburg in het Belgische Gingelom. In tegenstelling tot de vorige edities waaraan werd deelgenomen, werd de rally onder zonovergoten omstandigheden verreden. De proeven waren echter nog steeds erg tricky. Probleemloos werd de finish gehaald, en het team eindigde als 43e.

Foto: Kristof Bogaert Photography

Kobus en Nortier grijpen naast het zilver in Twenterally

Afgelopen zaterdag en zondag werd in en rondom Hengelo de Rocar-Tech Twenterally verreden; de slotronde van het Open Nederlands Rallykampioenschap. In theorie hadden Gert-Jan Kobus en Martin Nortier nog een kans om het kampioenschap te winnen met hun Skoda Fabia R5, maar hiervoor waren zij wel afhankelijk van de concurrentie. Na een teleurstellende Hellendoorn rally wilde het duo de draad weer oppakken en de snelheid terugvinden. De Twenterally werd dit jaar verreden over twee dagen en 156 kilometer op snelheid.

De wedstrijd werd afgetrapt op de zaterdagavond. Na enige vertraging konden de deelnemers van start op natte en spekgladde proeven. Voor de wedstrijd was door het team een nieuw type regenband van Pirelli aangeschaft, maar deze gaven net als in Hellendoorn ook niet het gewenste vertrouwen in deze omstandigheden. Met een vijfde tijd en drie keer een vierde tijd werd de avond afgesloten op een vierde plaats, op ruime afstand van de top drie.

“Ik had geen vertrouwen om te pushen, waardoor er geen warmte in de banden kwam. Hierdoor ontbrak de grip en lukte het niet om dit te doorbreken”, aldus Gert-Jan, die zeer ontevreden was over zijn zaterdagavond.

Na een korte nacht probeerden Gert-Jan en Martin weer de aansluiting te vinden met de top drie. Een kleine verandering aan de veren en de nachtrust deed het duo goed en de snelheid was direct een stuk beter. Er werd gekozen om te starten op de regenbanden, gezien de uitgereden bochten en het vochtige wegdek. De weg droogde helaas snel op, waardoor er geen voordeel werd behaald met die bandenkeuze. Het gat naar de nummer drie in het klassement en concurrent in het kampioenschap, Bob de Jong, liep met een tiental seconden op tot 45 seconden.

Tijdens de service werd de door Kroon-Oil gesmeerde Skoda Fabia R5 door het team van Kobus Tuning Competition nagekeken. De regenbanden werden verwisseld voor slicks. Dit bleek de schakel die ontbrak. Gert-Jan en Martin konden versnellen en verkleinde iedere proef de achterstand tot directe concurrent Bob de Jong. De top twee was tijdens de Twente rally helaas niet bij te benen. Deels te verklaren door de korte overbrenging in de Kobus Tuning Competition Skoda Fabia R5, die met een topsnelheid van 180 km/uur, zo’n 20 km/uur tekort komt op Skoda en Volkswagen van Weijs en Van den Heuvel. Iets dat op de typische proeven met lange rechte stukken erg van pas komt.

Met nog drie proeven te gaan was het verschil naar de top drie teruggelopen tot 31 seconden. Hoewel het gat nog vrij groot was, probeerden Gert-Jan en Martin de druk te verhogen. Met grote stappen kwam het duo richting het podium, maar toch konden ze Bob de Jong niet in een foutje dwingen. Jim van den Heuvel werd in een poging om de wedstrijd te winnen in de laatste klassementsproef wel in de fout gedwongen door Hans Weijs. Een afgebroken wiel besloot het einde van de wedstrijd en het kampioenschap. De wedstrijd werd gewonnen door Hans Weijs, gevolgd door Bob de Jong en Gert-Jan. Amper 14 seconden was het verschil op de eindstreep tussen Gert-Jan en Bob.

De uitslag betekent dat het Open Nederlands Rallykampioenschap verdiend gewonnen is door Hans Weijs. Bob de Jong pakt plaats twee en Gert-Jan eindigt op het podium op de derde plaats in het eindklassement. Gert-Jan grijpt door de 14 seconden achterstand net naast de tweede plaats in het kampioenschap, maar is desondanks blij hoe hij het seizoen toch nog af kon afsluiten.

Bij de navigatoren pakt Erik de Wild de titel. Martin wist met het resultaat in de Twente rally beslag te leggen op de tweede plaats. Jouri Dockx pakt de derde plek bij de navigatoren.

Zonder de steun en het blijvende vertrouwen van de partners en teamleden van het Kobus Tuning Competition Rallyteam was bovenstaand resultaat niet mogelijk geweest. Namens Gert-Jan en Martin: Hartelijk dank daarvoor!

Foto: Erik van ’t Land – rallypicture.nl

Equipe Aufderaar/Nortier-Kion finisht Historic Eurol Hellendoornrally

Samen met Angelique Aufderhaar stond Marlous afgelopen weekend aan de start van de Historic Hellendoorn Rally. Het wedstrijdwapen: een zeer fraaie Ford Escort MK1. In 2017 stonden Angelique en Marlous ook al eens samen aan de start in Hellendoorn, maar toen werd de shortrally verreden. Het duo kende een probleemloze rally en is uiteindelijk 24e geworden.

Foto: WiMo Fotografie

Kobus en Nortier finishen verregende Hellendoorn Rally

Afgelopen weekend vond de Eurol Hellendoornrally plaats. Dit jaar werd de rally als vanouds verreden over twee wedstrijddagen en onderscheidde zich daarmee van de andere Nederlandse wedstrijden. De gehele Nederlandse rallytop stond aan de start, net als oud formule 1 rijder Jos Verstappen en ex WK-rijder Stéphane Lefebvre. Al met al zware tegenstand voor Gert-Jan en Martin, die een jaar eerder de winst wisten te behalen in de Hellendoorn rally.

De Skoda Fabia Rally 2 werd voor de wedstrijd hersteld van een crash in de GTC Rally. Dit bleek nog in het hoofd van Gert-Jan te spelen. Zo bleek na de eerste klassementsproeven. Er werd regen verwacht en daarom werd er gestart op regenbanden. Zware regenbuien bleven uit en de regenbanden gaven niet de verwachtte grip. Het vertrouwen in de Skoda dat tijdens de GTC verloren ging, kwam daarmee niet terug.

Er werd tijdens de eerste service van de vrijdagavond gekozen voor droog weer banden (slicks). Dit bleek de foute keuze te zijn, gezien de vele regen. Snelle tijden bleven uit en op de vijfde klassementsproef brak het rechter voorwiel af nadat er over een betonpaal gereden werd, die midden op de weg lag. Dit zorgde voor veel tijdsverlies en de kans op een goede klassering was hiermee helemaal vervlogen. Gert-Jan en Martin waren gelukkig net op tijd bij de start van de laatste klassementsproef van de avond, zodat ze niet uit zouden vallen.

Het was duidelijk dat een goede klassering niet meer mogelijk was. Gert-Jan en Martin hadden als doel gesteld om het vertrouwen terug te vinden en de snelheid te verhogen. Dit bleek niet zo makkelijk in de kletsnatte editie van de Hellendoorn rally. Het team hield goed de buienradar app in de gaten en stemde hierop de bandenkeuze af. De informatie bleek echter steeds onjuist, waardoor het duo steeds op de verkeerde banden stond. Dit alles zorgde ervoor dat het vertrouwen niet terug kwam en de snelheid er niet in kwam.

Voor de start van de klassementspoef rond Ypelo, begon het plotseling heel hard te regenen op het moment dat Gert-Jan en Martin mochten starten. De slicks gaven geen grip. Bij het opgaan van één van de onverharde stukken gleed de Skoda Fabia Rally 2 uit de bocht het weiland in. Door gas te blijven geven kwam de Skoda niet vast te staan. De uitgang van het weiland werd uiteindelijk gevonden en ze vervolgden hun weg met veel tijdverlies.

Tijdens de laatste proeven van de rally werd wederom op regenbanden gestart. De voorspelde regen kwam echter niet en de grip was niet geweldig. Er werden geen fouten meer gemaakt en de wedstrijd werd afgesloten zonder schades, met uitzondering van de gebroken velg. Al met al een zeer teleurstellende wedstrijd voor het Kobus Tuning Competition Team. Tijdens de Rocar-Tech Twente Rally, laatste wedstrijd van het Open Nederlands rally kampioenschap, zal het team alles op alles zetten om één van de ereplaatsen te bemachtigen.

Foto: Erik van ’t Land – rallypicture.nl

Pijnlijke GTC rally voor Kobus en Nortier

Zaterdag 9 Juli werd rond Achtmaal de GTC rally verreden. Een rally waar het team van Kobus Tuning Competition met goede moed aan de start kwam in de vertrouwde Kroon-Oil gesmeerde Skoda Fabia Rally2. De wedstrijd werd verreden over twaalf klassementsproeven, waarvan vier verschillende. Na een lichtelijk teleurstellende Vechtdal rally, waar Gert-Jan en Martin worstelden met het vertrouwen in de remmen, had het team de knop omgezet om weer te vechten om de eretreden.

De wedstrijd begon voorspoedig. De problemen die in de Vechtdal rally speelden, waren niet meer te bekennen en het vertrouwen was gelijk vanaf de eerste meter goed. Dit vertrouwen resulteerde in een derde tijd op de eerste klassementsproef, op 2,3 seconden van de uiteindelijke winnaar Hans Weijs.

De tweede klassementsproef werd gestart met een kleine vertraging. De proef begon goed: een tweede plaats op 0,4 seconde bij de splittijden op 3,4 kilometer. Niet heel veel later sloeg het noodlot echter toe. De Skoda brak onverwachts extreem uit, waarna Gert-Jan de controle verloor. De voorkant van de auto kwam in een diepe greppel en knalde door de energie van de klap achterwaarts terug de baan op. Het resultaat is een flinke schade aan de auto en de kampioensambities van het team. Hans Weijs wist de wedstrijd uiteindelijk te winnen, voor Bob de Jong en Jim van den Heuvel, die zijn podiumplaats cadeau kreeg van zijn broer.

“Door een paar aanpassingen aan de afstelling werd de Skoda iets nerveuzer aan de achterkant. Ik had niet verwacht dat de auto zo abrupt zou uitbreken en heb me hierdoor laten verrassen. Eén positieve noot die we uit de GTC rally halen is dat we genoeg snelheid en potentie hebben, maar dit zal nog wel even pijn doen”, aldus een zeer teleurgestelde Gert-Jan.

Het team zal de komende tijd druk zijn met het repareren van de Skoda Fabia Rally2 en hoopt de gebeurtenis van de GTC rally snel achter zich te laten.

Foto: WiMo Fotografie

Vechtdalrally brengt Kobus en Nortier niet het gewenste succes

Afgelopen zaterdag 18 juni werd rond Hardenberg de Vechtdalrally verreden. Het was alweer de derde ronde
van het open Nederlands rallykampioenschap. De uitgangspositie van Gert-Jan en Martin was met startnummer
twee en de eerste plaats in het kampioenschap uitstekend. Het doel van het Kobus Tuning Competition rally
team was tijdens de Vechtdalrally om minimaal op het podium te eindigen. Dit bleek echter niet zo eenvoudig.
De rally werd gekenmerkt door extreme temperaturen, veel vertragingen en lange rechte stukken waarbij er
vaak vanaf topsnelheid helemaal afgeremd moest worden voor langzame haakse bochten. Gert-Jan en Martin
kwamen niet goed in het ritme en het vertrouwen ontbrak om laat te remmen. Dit alles resulteerde erin dat het
duo de rally op een vierde plaats strandde.

De Vechtdalrally was dit jaar een zeer compact evenement te noemen met de verkenningen en de wedstrijd op
één dag. Bovendien stonden er tien klassementsproeven op het programma met één servicemoment tussen de
proeven door. De wedstrijd begon voor Gert-Jan en Martin met een vijfde tijd. Het ontbrak aan vertrouwen om
laat te remmen en het duo moest nog in het ritme komen. Gedurende de wedstrijd bleek het ritme niet te
komen en bleef het remmen een probleem. De vierde proef werd gecanceld door organisatorische problemen
en vervolgens schakelde de Skoda Fabia rally 2 op de vijfde klassementsproef niet terug en vertraagde de auto
niet. Hierdoor moest Gert-Jan de Skoda keren op het parcours. Dit droeg allemaal niet bij aan het vertrouwen en
het team stond op de vierde plaats in de tussenstand.

Tijdens de service werd al snel de oorzaak van het probleem achterhaald. Er bleek een steentje tussen de
schakelmechaniek te zitten. Na het verwijderen van het steentje was het probleem opgelost. Met frisse moed
gingen Gert-Jan en Martin verder in het tweede deel van de wedstrijd om te strijden voor het podium. Tijdens de
zesde proef leek een licht stijgende lijn zichtbaar, maar een foutje op proef zeven resulteerde in tijdsverlies.
Vervolgens kreeg het duo na een lange vertraging op klassementsproef acht een foutieve rode vlag. Het team
kreeg een berekende normtijd en de kansen om in de aanval te gaan voor podium waren hierdoor vervlogen.
Gert-Jan en Martin eindigden uiteindelijk op een vierde plaats algemeen en leidden nog steeds het
kampioenschap.

“Volgende keer moet de knop om en moeten we pushen voor een beter resultaat om het kampioenschap te
kunnen winnen. Ik weet dat het erin zit, maar het moet er ook uit komen”, aldus Gert-Jan Kobus.

Voor de volgende wedstrijd reist het team wederom af naar het Brabantse Achtmaal voor de nacht van
Achtmaal ofwel de GTC rally. Deze wedstrijd staat gepland op 9 Juli.

Foto: Erik van ’t Land – www.rallypicture.nl

Kobus en Nortier beperken schade met vierde plaats in ELE rally

Afgelopen weekend werd de 57e editie van de ELE Rally verreden in de omgeving van Son. Vooraf werd door velen een spannende strijd om de eindzege verwacht, maar die bleef helaas uit. De wedstrijd werd met overmacht gewonnen door Hans Weijs en Bjorn Degandt in de Ford Fiesta MK2 Rally 2. Gert-Jan en Martin werden gedwongen tot een inhaalslag na een remfout op de 3e klassemenstproef. Het duo werd uiteindekijk vierde in het algemene klassement.

Voor de ELE rally had het team een korte testsessie gedaan met de Skoda Fabia Rally 2. De veren waren veranderd om meer tractie te genereren op de onverharde proeven. Na de test werd ook nog besloten om de afstelling van de stabilisatorstangen te veranderen om de stabiliteit te verbeteren. Al op de eerste klassementsproef van de rally bleek deze aanpassing niet helemaal te werken, wat resulteerde in veel onderstuur. Toch werd de derde tijd genoteerd. Na de proef kroop Gert-Jan direct onder de Skoda om één van de stabistangen te verstellen. Op de tweede proef was de balans hersteld en wisten Gert-Jan en Martin op te klimmen naar de tweede plaats. Op de derde proef van de wedstrijd raakte de Skoda na een kleine remfout met het linker voorwiel een waterton van een chicane. De auto reed daarna erg onvoorspelbaar en er werd heel voorzichtig naar de finish gereden. Het tijdverlies bedroeg ongeveer 50 seconden en weg was de kans op een topklassering.

Tijdens de service werd duidelijk dat de stuurstang geknikt was door de aanrijding met de waterton. Het onderdeel werd vervangen en Gert-Jan en Martin probeerden zich te herpakken om  zoveel mogelijk punten te pakken voor het kampioenschap. Van de zesde plaats werd snel opgeklommen naar de vijfde plaats. Door een foutje van Bob de Jong kon het duo opschuiven naar plaats vier. Deze klassering werd met succes verdedigd en de vierde plaats werd een feit. Met uitzondering van Hans Weijs, bleek de top vijf de hele wedstrijd erg aan elkaar gewaagd. Dit beloofd veel goeds voor de strijd in het Open Nederlands Rallykampioenschap. Na de ELE rally staan Gert-Jan en Martin nog op de eerste plaats in dit kampioenschap, maar is hun voordeel nog minimaal.

“Om de strijd met Hans Weijs aan te gaan in zijn nieuwe Ford Fiesta, zullen we nog een aantal stappen moeten zetten. We gaan ons proberen op te trekken aan dat niveau en we kunnen hier alleen maar beter van worden! Ik denk dat we een kleine stap hebben gezet op het onverhard, maar we gaan onszelf blijven verbeteren”, aldus een strijdvaardige Gert-Jan Kobus

De volgende wedstrijd op het programma van het Kobus Tuning Competition team is de PRIMA-ACON Vechtdalrally die op 18 juni verreden wordt in de omgeving van Hardenberg.

Foto: Erik van ’t Land – www.rallypicture.nl

Nieuwsflits Rallye Salamandre

Op 24 april heeft het NRT Rallyteam met succes deelgenomen aan de prachtige Rallye Salamandre (Beaumont – België). Voorafgaand aan de rally is de vertrouwde Opel Astra GSi in een fris, nieuws jasje gestoken door Groeneveld Reclame Sign & Design. De rally werd gefinisht op een 52e plaats algemeen en een 4e plaats in de klasse. Dank aan Wouter Hali en Pim Paarlberg voor de uitstekende service tijdens de wedstrijd.

100 % score voor Kobus en Nortier

Vorig jaar stonden Gert-Jan en Martin lange tijd op de eerste plaats in de tussenstand van het Open Nederlands Rallykampioenschap. Door de onfortuinlijke afwezigheid tijdens de Twente rally en het afgelasten van enkele wedstrijden konden zij deze plek niet vasthouden. Dit jaar is het daarom tijd voor revanche! Afgelopen weekend werd de 1e rally van het nieuwe seizoen verreden: de Jack’s Internationale Drenthe Rally. Het strijdtoneel bestond uit een aantal proeven van de Zuiderzeerally (Kampen) en proeven op/rond het TT Circuit Assen. Hier wist het team goede zaken te doen door maximale punten te scoren. Gert-Jan en Martin zijn daarmee de eerste leiders van het Open Nederlands Rallykampioenschap 2022.

Oorspronkelijk stond de eerste Jack’s Internationale Drenthe Rally gepland als slotronde van kampioenschap in 2021. Op de toenmalige deelnemerslijst pronkte onder andere de naam van Jos Verstappen, die het zou het opnemen tegen de Nederlandse rallytop. Na het aanscherpen van de coronamaatregelen werd het evenement uitgesteld naar 2022. Afgelopen weekend werd de wedstrijd dan toch verreden in gewijzigde vorm door het samenvoegen met de Zuiderzee rally.

Vrijdagavond 11 maart werd er in het schemer gestart op de klassementsproeven rond het Overijsselse Kampen. Gert-Jan en Martin kwamen het beste uit de startblokken en waren het snelste tijdens de eerste proef. Vervolgens reden Jim van den Heuvel en Bob de Jong een snelste tijd. De verschillen waren klein en het team stond op de tweede plaats op slechts 0.3 seconde achterstand op Van den Heuvel. Normaal kunnen Gert-Jan en Martin het tempo verhogen in het donker, maar dat was dit keer niet het geval. De concurrentie wist dit wel te doen. Hierdoor sloot het team de avond met zes klassementsproeven af op een derde plaats in het algemene klassement met een achterstand van 9.7 seconden.

Op de zaterdag verplaatste de wedstrijd zich naar het circuit van Assen. Oorspronkelijk zouden er in de omgeving van Assen nog ‘buitenproeven’ verreden worden, maar door het intrekken van vergunningen beperkten de proeven zich tot het terrein op en rond het circuit. Op de zaterdag leek niemand partij te zijn voor Hans Weijs, die startte met twee maal de snelste tijd. Weijs voerde daarmee de druk op. Vervolgens liet leider in de wedstrijd Jim van den Heuvel zich verrassen en raakte hij een chicane. Een gebroken aandrijfas zorgde ervoor dat hij zijn wedstrijd moest staken. Gert-Jan en Martin profiteerden en klommen op naar de tweede plaats in het algemene klassement.

Gedurende de wedstrijd konden Gert-Jan en Martin geen druk meer zetten op Hans Weijs. Hoewel het duo op de verharde delen vaak het snelste was, kan uit de splittijden opgemaakt worden dat Hans op de onverharde wegen rondom het circuit het verschil maakte. Na veertien klassementsproeven wist het team de wedstrijd op een tweede plaats te eindigen. Doordat Hans Weijs niet deelneemt aan het Open Nederlands Rallykampioenschap pakt het team de maximale punten.

“Het is jammer dat we vaak sneller zijn, maar op het onverhard vervolgens alle tijd verliezen. Het is natuurlijk geen schande om achter Hans Weijs te eindigen met de internationale (gravel) ervaring die hij heeft, maar dit maakt wel duidelijk waar we kunnen verbeteren. Deze start is een goede uitgangspositie voor het kampioenschap en we zullen ons iedere wedstrijd proberen te verbeteren om dit jaar kampioen te kunnen worden”, aldus Gert-Jan.

Bovenstaande prestatie was niet mogelijk geweest zonder de steun van onze trouwe partners. Het Kobus Tuning Competition team kan ook dit jaar weer rekenen op de steun van Kroon-Oil, KAN Reclame, Flatlander Performance Parts en Ramko Rohrhandels GmbH.

Over twee maanden staat de volgende ronde van het Open Nederlands Rallykampioenschap op het programma: de ELE Rally rond Son. Gert-Jan en Martin zullen ook dan weer strijden voor de overwinning. Meer informatie rondom deze wedstrijd is te vinden op www.elerally.nl

Foto: Erik van ’t Land – www.rallypicture.nl

Teleurstellende ELE Rally voor Kobus en Nortier

De ELE rally die afgelopen zaterdag verreden werd, liep voor het Kobus Tuning Competition team uit op een kleine teleurstelling. Na de onverwachte zege in de Hellendoorn rally, waren de verwachtingen hooggespannen en het doel duidelijk: ‘Een podiumklassering behalen’. Na de eerste lus van drie klassementsproeven bleek dat dit doel ver weg was. Gebrek aan vertrouwen in de Skoda Fabia R5 en in het bijzonder de remmen was de boosdoener. Tijdens de eerste service bleek een technisch probleem de oorzaak te zijn. Dit werd opgelost door het team, maar Gert-Jan kon vervolgens moeilijk helemaal in zijn ritme komen. Na een goede opmars was het podium binnen handbereik, maar een foutje dat resulteerde in een spin wierp Gert-Jan en Martin terug naar de vierde plaats.

Waar de ELE rally normaliter verdeeld over twee dagen in juni verreden wordt, werd het evenement dit jaar ingekort en verschoven naar oktober. Ondanks deze verschuiving was het zoals zo vaak tijdens de ELE zonnig en droog. Op het ééndaagse programma stonden elf klassementsproeven met 130 kilometer op snelheid. Vooraf leek het een duel tussen vijf equipes te worden, maar tijdens de eerste proef haakten Gert-Jan en Martin al af met remproblemen. De vijfde plaats in het algemene klassement was het resultaat na de eerste lus van drie klassementsproeven. Bob de Jong maakte zijn favorietenrol waar en stond eerste in de tussenstand. Gevolgd door Jim van den Heuvel en Michiel Becx.

Tijdens de eerste service van de wedstrijd werd het probleem met de remmen gevonden en door het team opgelost. Het vertrouwen in de Skoda Fabia R5 keerde langzaam terug, de tijden werden beter, maar de scherpte die Gert-Jan en Martin in Hellendoorn hadden ontbrak nog. Door fouten van de concurrentie en sterk verbeterde tijden, werd vervolgens wel opgeklommen naar de derde plaats algemeen.

Tijdens de achtste klassementsproef op het militaire terrein ‘Strijpse Kampen’ zaten de top vijf rijders nog binnen de 1,5 seconden, maar op de volgende proef maakte Gert-Jan een zeldzaam foutje, wat resulteerde in een spin. De kans op een podium leek hierdoor verkeken. Gert-Jan en Martin kwamen vervolgens wel in hun ritme en wisten in het donker op klassementsproef Sint Oedenrode de snelste tijd te noteren. De derde plaats leek weer voor het snelle duo te zijn en ook op de laatste klassementsproef werd een tweede tijd gereden. In de tijdswaarneming stonden Gert-Jan en Martin op dat moment op de derde plaats. Een tweede tijd op de laatste proef op het industrieterrein Ekkersrijt in Son leek genoeg te zijn voor het podium. Helaas bleek er verwarring te zijn door een fout in de tijdswaarneming en was het Jim van den Heuvel die er met de derde plaats vandoor ging. De wedstrijd werd gewonnen door Bob de Jong, met Kevin van Deijne op de tweede plaats.

De strijd om het podium werd uiteindelijk beslist door een fictieve normtijd op de derde klassementsproef van de wedstrijd. Door de crash van Piet van Hoof werd de klassementsproef geneutraliseerd en kreeg concurrent Jim van den Heuvel op basis van een ‘rekentool’ een snellere tijd toebedeeld dan de tijd van Gert-Jan en Martin. Deze tijden waren door een fout van de organisatie niet meegenomen in de totale rijtijd, waardoor de verwarring ontstond.

“De hele wedstrijd verliep al niet zo soepel en dan is het mislopen van het podium na onze problemen helemaal zuur. Ik begrijp dat de KNAF de competitie wil verbeteren en deelnemers niet wil benadelen bij een neutralisatie van een proef. Maar ik mis een klein beetje transparantie in de manier waarop de normtijden nu tot stand komen. We zullen opheldering vragen en we hopen dat deze
‘rekenmethodiek’ openbaar gemaakt wordt zodat het altijd duidelijk en eenduidig is wat de deelnemers kunnen verwachten. Ik wil nog wel afsluiten met de felicitaties aan Jim voor zijn derde plek. Wij hadden het dit weekend ook niet verdiend.”, aldus Gert-Jan Kobus.

Helaas bracht de ELE rally niet het gewenste resultaat. De volgende wedstrijd op het programma van het Kobus Tuning Competition team is de Twente rally. Hier hoop het team weer mee te strijden voor de overwinning.

Foto: Erik van ’t Land – www.rallypicture.nl

Nieuwsflits ELE Rally

Ook Marlous Nortier-Kion staat komend weekend aan de start van de ELE! Samen met Renaldo Lier doet ze mee aan de ELE Short Rally. Voor Marlous wordt het de 1e rally sinds april 2018 die ze weer gaat navigeren. Renaldo en Marlous hebben in 2012 en 2013 veelvuldig samen gereden, waarbij mooie successen werden behaald. Zo werd het duo in 2012 1e in de Divisie 1 in het Nederlands Short Rally Kampioenschap. Komend weekend zal er gereden worden met de Pro-Flock (Pro-Flock rallysport) Peugeot 206. Het duo heeft startnummer 120. Stefan Boer, Dennis Huls en Frank Senders zullen voor de technische ondersteuning zorgen.

Foto: Stefan Boer

Podiumambities voor Kobus en Nortier tijdens ELE Rally

Op zaterdag 9 oktober zal de strijd om het Open Nederlands Rally Kampioenschap weer losbarsten. Rondom Eindhoven wordt dan namelijk de volgende ronde verreden: de ELE Rally. Na de overwinning tijdens de Hellendoorn rally, staan Gert-Jan en Martin aan de leiding in het kampioenschap. Maar de concurrentie is er op gebrand om het duo van de 1e plaats te stoten. Met meerdere toprijders, die allen aan elkaar gewaagd zijn, zal het een onvoorspelbare editie van de ELE rally worden. Het doel voor het Kobus Tuning Competition team is duidelijk: een podiumklassering.

“Tegenwoordig is de ELE rally voor mij míjn thuisrally. Dit is een extra motivatie om te gaan voor een mooi resultaat. We hebben goede stappen gemaakt tijdens de Hellendoorn rally, maar we verwachten ook dat de concurrentie tijdens de ELE rally sterk voor de dag zal komen. Het zal  geen gemakkelijke opgave worden om op het podium te eindigen, dus we moeten ons blijven verbeteren. Het vele onverhard op Wintelre en de klassementsproef op het militaire terrein Strijpse Kampen zullen de scherprechters van deze wedstrijd zijn. De meeste rijders hebben deze laatste klassementsproef vaker gereden en ik nog niet. In de basis ligt de ELE Rally ons wel. Onze 2 eerdere deelnames hebben we beiden afgesloten met een winst in onze klasse”, aldus Gert-Jan.

De ELE rally wordt dit jaar verreden op één dag. Daarnaast heeft er dit jaar een verschuiving plaatsgevonden van lente naar de herfst. Beiden zullen het evenement een geheel nieuw karakter geven. Door de versoepelde coronamaatregelen is het voor het publiek  weer mogelijk om zowel de klassementsproeven als het serviceterrein te bekijken. Er staan circa 130 kilometers aan klassementsproeven op het programma. Het lijkt een heerlijke nazomerse dag te worden, waardoor de snelheden op de Brabantse wegen hoog zullen zijn. Er zal rond het middaguur gestart worden door de eerste deelnemers en de laatste proef start even na 10 uur ’s avonds op het industrieterrein Ekkersrijt in Son. Gert-Jan en Martin zullen met startnummer twee op de deuren van de Kroon-Oil Kobus Tuning Competition Skoda Fabia R5 van start gaan.

Foto: Erik van ’t Land – www.rallypicture.nl

Kobus en Nortier winnen verrassend de Hellendoorn Rally

Zaterdag 18 september werd de Hellendoorn Rally verreden onder zonnige omstandigheden. Met een goedgevuld startveld
en tien deelnemers in de R5 klasse, waren de verwachtingen voor een mooi gevecht om de eindzege hoog. Dat het één van
de spannendste edities van de Hellendoorn Rally zou zijn, hadden weinig mensen verwacht. Na een bloedstollende strijd
wisten Gert-Jan en Martin met een kanontijd op de laatste proef hun eerste zege te pakken. Hiermee volgt Gert-Jan zijn
broer Hermen op als tweede winnaar van de grootste rally van Nederland in de familie Kobus.

“Het is ongelofelijk dat we dit na vier wedstrijden samen in deze Skoda Fabia R5 al weten te bereiken. Geweldig dat we na
één poging al met de winst aan de haal gaan in de Hellendoorn Rally. Een wedstrijd die iedere Nederlandse rallyrijder op zijn
naam wil schrijven. Het was een geweldige strijd met Bob de Jong. We hadden niet verwacht dat we mee zouden strijden om
de winst en waren hier in het begin dus ook nog niet mee bezig. We reden gewoon ons eigen tempo en wilden niets
forceren. We weten dat we veel snelheid hebben, maar we willen ook de tijd nemen om onszelf te ontwikkelen. Dan komen
de resultaten vanzelf”, aldus een euforische Gert-Jan Kobus.

In de eerdere rally’s wisten Gert-Jan en Martin snel uit de startblokken te komen. Zo ook weer tijdens de Hellendoorn Rally.
Drie maal een tweede tijd achter de favoriet Bob de Jong was het resultaat van de eerste boucle. Het tijdsverschil: amper 6.6
seconden. Meteen het grootste verschil dat er gedurende de gehele rally tussen de twee rijders zou zitten.
Tijdens de volgende boucle van drie proeven weerhield Jim van den Heuvel met de Volkswagen Polo R5, Gert-Jan en Martin
van twee snelste tijden en leek ook hij zich te mengen in de strijd. Tijdens de zesde klassementsproef zette Bob de Jong weer
een toptijd neer en bleek Gert-Jan de enige die dit tempo kon volgen. Na bijna 80 kilometer op snelheid was het verschil
tussen de twee rijders maar 5.1 seconden.

Op de 7e en 8e proef waren Gert-Jan en Martin ontketend en zette zij de achterstand binnen de twee nieuwe proeven om in
een voorsprong van 6.5 seconden. Waar voorheen gehoopt werd op een podiumklassering, werd dit bijgesteld met één
duidelijk doel: de overwinning!

“We kwamen hier om te leren, punten voor het kampioenschap te pakken en hopelijk een podium. Nu we nog twee
klassementsproeven moesten rijden en we eerste stonden ging het knopje om. Als je de kans hebt om de Hellendoorn Rally
te winnen, moet je dit met beide handen aangrijpen”, aldus Martin Nortier.

Even leek Bob de Jong het feestje van het Kobus Tuning Competition team te verstoren, door binnen één proef de
voorsprong te doen verdwijnen. Met nog één proef te gaan was het verschil 0.3 seconde in het voordeel van regerend
Nederlands kampioen Bob de Jong. Inmiddels was het donker geworden en dat was in het voordeel van Gert-Jan, die sterk
rijdt in het donker. Met een tijd die bijna exact zo snel was als de eerste doorkomst in het licht wisten Gert-Jan en Martin de
winst te pakken. 130 kilometers tegen de klok en een verschil van 2.3 seconden… Het bleek één van de spannendste edities
van de Hellendoorn Rally te zijn.

Met de eerste winst op zak staan Gert-Jan en Martin op de eerste plaats in de tussenstand van het Open Nederlands Rally
Kampioenschap en kijken ze met vertrouwen uit naar de volgende rally op de kalender: de ELE rally. Tegenwoordig de
thuisrally van Gert-Jan.

“We blijven realistisch en hopen tijdens de ELE Rally weer voor het podium te gaan. Als de mogelijkheid er is om te strijden
voor de winst, gaan we er uiteraard wel voor!”, aldus Martin Nortier.
De overwinning van het team was niet mogelijk geweest zonder de steun van de trouwe partners Kroon-Oil, Flatlander
Performance Parts, KAN Reclame en Ramko Rohrhandels GmbH.

Foto: Erik van ’t Land – www.rallypicture.nl

Revanche voor Kobus in Hellendoorn Rally


Aanstaande zaterdag 18 September zal de Hellendoorn rally verreden worden. Misschien wel de belangrijkste afspraak van het Open Nederlands Rally Kampioenschap. Gert-Jan Kobus en Martin Nortier rijden met startnummer 3 op de deuren van Kobus Tuning Competition Kroon-Oil Skoda Fabia R5. Het duo zal proberen veel punten te pakken om daarmee goede zaken te doen voor het kampioenschap.

Dit jaar wordt de Hellendoorn Rally verreden op één dag. De wedstrijdleiding heeft zijn best gedaan om zo veel mogelijk kilometers in dit compacte evenement te stoppen. 130 wedstrijdkilometers tegen de klok staan op het programma, waarvan maar liefst 19 procent op onverharde wegen. Kortom een zware wedstrijd voor mens en machine.

Drie weken geleden lieten Gert-Jan en Martin zien dat zij snel leren in de Skoda Fabia R5. Ze wisten hier de aansluiting te vinden, maar zagenhelaas een podiumplaats in rook opgaan door een lekke band. Dit weekend is het tijd voor revanche en hoopt het team op een podium in Nederlands grootste rally evenement. Een wedstrijd die eerder al gewonnen werd door het team met broer Hermen achter het stuur. Gezien de sterke concurrentie zal het een felle strijd worden om de ereplaatsen.

“Na de Vechtdal Rally hebben we de beelden bestudeerd om te kijken waar de meeste winst te behalen is. Er gaat al veel goed, maar er kwamen enkele verbeterpunten naar voren waar we de komende wedstrijden aan gaan werken. Het is soms een beetje zoeken waar de limiet van de Skoda ligt en dit komt in bepaalde situaties steeds naar voren. We gaan ons tijdens de Hellendoorn rally focussen op het verbeteren van deze situaties.” Aldus Gert-Jan Kobus

De Kobus Tuning Competition Skoda Fabia R5 zal rond elf uur ’s ochtends de eerste klassementsproef afwerken. Er worden tien proeven verreden en de laatste proef staat gepland na zonsondergang. De eerste deelnemer finisht rond 20.45 op het podium in de Dorpsstraat in Hellendoorn.

Foto: Erik van ’t Land – www.rallypicture.nl

Kobus en Nortier nipt naast het podium in Vechtdalrally

Afgelopen zaterdag werd de Vechtdalrally verreden in en rondom Hardenberg. Een jaar geleden was de Vechtdalrally nog het toneel van het debuut van Gert-Jan Kobus met de Kroon-Oil gesmeerde Kobus Tuning Competition Skoda Fabia R5. Een jaar (twee hele wedstrijden) verder, keerden Gert-Jan en Martin terug naar Hardenberg, met één duidelijk doel: een topklassering behalen en zoveel mogelijk punten pakken voor het Open Nederlands Rallykampioenschap. Door de afwezigheid van Bob de Jong en Jasper van Den Heuvel de ideale gelegenheid. De 94 deelnemers aan de Vechtdalrally kregen ruim 100 klassementsproef kilometers voorgeschoteld.

Hoewel Gert-Jan en Martin nog maar weinig ervaring hebben met de Skoda Fabia R5, wisten zij vriend en vijand te verassen door als beste te starten. De eerste klassementsproef van de rally werd namelijk afgesloten met de snelste tijd in het algemene klassement. Hiermee stond Gert-Jan voor het eerst aan de leiding van een grote Nederlandse rally en liet hij zien een snelle leerling te zijn in de vierwiel aangedreven Skoda Fabia R5. De tweede proef werd een tweede tijd genoteerd achter Michiel Becx. Het leek hiermee een spannend duel te worden, maar door een lekke band op de derde proef verloren Gert-Jan en Martin veel tijd. Het tijdsverlies: één minuut en tien seconden.

“Het geeft veel vertrouwen dat we na twee wedstrijden met de Skoda al aan de leiding stonden van een grote rally. Dit laat zien hoeveel progressie wij in korte tijd kunnen maken. Helaas liggen pech en geluk dicht bij elkaar. We toucheerden de voet van een bakenschild. Dit beschadigde de velg, waardoor de band leeg liep. We gaan proberen zoveel mogelijk punten te pakken voor het kampioenschap en verder veel plezier te maken.”, aldus Gert-Jan Kobus.

Na de eerste boucle van drie proeven stond het duo, ondanks de lekke band, op een nette vijfde plaats algemeen. Tijdens de tweede boucle werd snel weer opgeklommen naar de vierde plaats algemeen. Er werden geen fouten gemaakt en de Skoda Fabia R5 gaf geen krimp.

Tijdens de laatste boucle van twee proeven wisten Gert-Jan en Martin het gat tot de top drie nog te verkleinen, maar uiteindelijk moesten ze genoegen nemen met de vierde plaats op één minuut en 34 seconden van winnaar Michiel Becx in de Volkswagen Polo R5.

“Als we de lekke band niet hadden gehad op de derde klassementsproef hadden we wellicht iets meer kunnen pushen voor de eindoverwinning. Het podium was zonder de lekke band in ieder geval een zekerheid geweest! Aldus Martin Nortier, die tevreden terug kijkt naar de Vechtdalrally.

Doordat Becx en Van Kamperdijk, die als eerste en tweede geëindigd zijn, niet ingeschreven staan voor het kampioenschap pakt het team goede punten en staan Gert-Jan en Martin op de tweede plaats in het Open Nederlands Rallykampioenschap. Met de stappen die het team iedere wedstrijd maakt, is alles nog mogelijk dit jaar! De volgende wedstrijd op het programma van het Kobus Tuning Competition rallyteam is de Hellendoorn rally. Deze staat gepland op 18 september.

Foto: WiMo Fotografie

Vierde plaats voor Gert-Jan Kobus in zeiknatte GTC rally

Voor de meeste equipes was het alweer een tijdje geleden dat ze aan de start van een rally stonden. Zo ook voor Gert-Jan Kobus en Martin Nortier. Tien maanden geleden maakte het duo nog hun debuut met de nieuw aangekochte Skoda Fabia R5 en wisten zij dit debuut te bekronen met een zesde plaats algemeen in de Vechtdal Rally. Afgelopen zaterdag 10 Juli was het na een lange “pauze” weer tijd voor rally: de GTC rally. Eén van de belangrijkste evenementen van de Nederlandse rally kalender. Op het programma: 150 kilometer tegen de klok, een topaffiche qua deelnemers en verraderlijke weersomstandigheden. Vooraf werd door het team het doel gesteld om veel progressie te boeken en de wedstrijd zonder kleerscheuren te finishen. Daarnaast hoopte het duo de aansluiting te vinden bij de gevestigde toprijders. Met een vierde plaats algemeen, de eerste scratch (snelste tijd) met deze auto en meerdere top drie tijden is dit zeker gelukt!

Aan het einde van de middag rond half vijf, mochten Gert-Jan en Martin eindelijk weer het startpodium betreden. Het rallywapen: de Kroon-Oil gesmeerde Skoda Fabia R5 van het Kobus Tuning Competition team. Vooraf werd er nog getwijfeld welke banden er gemonteerd moesten worden omdat er een klein beetje regen voorspelt was. Er werd uiteindelijk gekozen voor slicks, ofwel droogweer banden.

Tijdens de eerste twee klassementsproeven bleef het nog droog en werd er voorzichtig gestart. Dit resulteerde in een zesde tijd op de eerste proef en een mooie derde tijd op de tweede proef. De toon was gezet.

Voor de start van de derde klassementsproef begon het steeds harder te regenen. De slicks bleken niet erg geschikt voor het natte asfalt. Gert-Jan liet zien dat hij de baas bleef over de blauwe Skoda Fabia R5 en zette met zijn geringe ervaring in deze auto een nette vierde tijd neer, ondanks een klein tijdrovend foutje. Het begon hierna steeds harder te regenen en het kwam met bakken uit de hemel. Veel aquaplaning op hoge snelheid en spannende momentjes typeerden de vierde klassementsproef van de rally. Tot ieders grote verbazing wisten Gert-Jan en Martin hun eerste scratch te rijden met de Skoda in een grote wedstrijd. Met bijna tien seconden voorsprong op hun naaste belagers kon met recht gesproken worden van een toptijd! In het algemene klassement werd opgeklommen naar de tweede positie, achter de uiteindelijke winnaar Bob de Jong.

Tijdens de service werd Skoda nagekeken en werden regenbanden gemonteerd. Door een gebrek aan vertrouwen met deze banden kon het duo de tweede plaats tijdens de tweede boucle niet vasthouden. Er bleek veel meer grip in de banden te zitten, maar dit werd niet benut. Gedurende deze boucle werd de snelheid wel langzaam weer verhoogd. Een zesde, vijfde, vierde en tweede tijd was het resultaat. Het duo stond hierna vierde algemeen op 9,2 seconden van Kevin van Deijne.

“Ik ben zeer tevreden met het verloop van de wedstrijd. We zijn hier gekomen om te leren en progressie te boeken. Ik had gehoopt te kunnen starten zoals ik tijdens de Vechtdal rally geëindigd was. Dit is zeker gelukt en tot nu toe hebben we de verwachtingen overtroffen. We zijn goed bezig om het gat met de top te verkleinen. Ik heb na het analyseren van de beelden van vorig jaar mijn rijstijl aangepast en de Skoda is verbeterd. Wij kunnen nog zoveel harder, dus dit geeft veel vertrouwen voor de toekomst!” Aldus Gert-Jan Kobus.

De laatste klassementsproeven werden verreden in het donker. Hoewel dit normaal de specialiteit is van het duo, werd besloten om geen risico’s meer te nemen en de punten voor het kampioenschap te pakken. Vervolgens werd een vierde tijd neergezet op klassementsproef negen van de rally. Voor de start van tiende klassementsproef werd gekozen om later in te klokken om de spanning van de banden af te laten. Gert-Jan en Martin waren wederom op koers om de snelste tijd neer te zetten en zaten aan het einde van de proef alweer achter de Ford van Henk Vossen. Dit zorgde wellicht voor een klein moment van concentratieverlies.

“De Skoda schoof in een bocht naar rechts van de weg en over een slootje. Gelukkig konden we de weg vervolgen ondanks een kapotte bumper en een lekke band. Aan het einde van de proef verloren we amper 4,4 seconden op de eerste tijd, dus een 2e scratch had er ingezeten…”, aldus Martin Nortier.

De lekke band werd na de proef vervangen en het tempo werd nog een beetje bijgesteld. Met een derde en een vierde tijd op de laatste klassementsproeven werd de vierde plaats algemeen veilig gesteld.

De Kobus Tuning Competition Skoda Fabia R5 gaf tijdens de wedstrijd geen krimp. Er zijn weer veel stappen vooruit gezet door het team en het podium was erg dichtbij. Dit resultaat werd mogelijk gemaakt door de steun van Kroon-Oil, KAN Reclame, Flatlander Performance Parts. en Ramko Rohrhandels GmbH. De volgende wedstrijd op de kalender van het Kobus Tuning Competition team is de Vechtdal Rally die verreden wordt op 28 augustus.

Foto: Erik van ’t Land – www.rallypicture.nl

Kobus en Nortier starten het seizoen in Achtmaal

Het is alweer bijna tien maanden geleden dat de laatste rally in Nederland verreden werd. Afgelopen septemberdebuteerden Gert-Jan Kobus en Martin Nortier met de nieuw aangekochte Skoda Fabia R5 in de Vechtdal rally. Hier wist het duo een mooie zesde plaats te behalen in een sterk deelnemersveld. Tijdens deze wedstrijd was een zeer steile leercurve te zien, die het duo tijdens de GTC rally van aankomend weekend wil voortzetten.

De GTC Rally is een van Nederlands grootste en mooiste wedstrijden. De editie van dit jaar is door de gekende corona maatregelen ietwat aangepast in vergelijking met voorgaande jaren. Met 12 klassementsproeven over 150 kilometer op snelheid staat er echter nog steeds een zeer uitdagende wedstrijd op het programma. De rally, die ook wel ‘de nacht van Achtmaal’ genoemd wordt, zal dit jaar volledig in de avond en de nacht van 10 op 11 juli verreden worden. Iets dat een voordeel kan zijn voor de jonge Kobus, die altijd laat zien dat hij snel is in het donker.

Met startnummer zes op de Skoda Fabia zullen Gert-Jan en Martin de klassementsproeven in en rondomAchtmaal gaan bedwingen. Met een kwalitatief sterk deelnemersveld met maar liefs 12 R5 auto’s belooft het in ieder geval een spannende strijd te worden!

“Het begin van de wedstrijd zal moeilijk worden. Na zo een lange “pauze” zal het waarschijnlijk even duren voordat we weer terug zijn in het ritme. Het doel is om de leercurve van de Vechtdal rally door te zetten en extra snelheid en vertrouwen in de auto te vinden. Uiteraard gaan we ook voor een mooi resultaat, maar dat is niet de hoofdzaak voor deze rally.”, aldus Gert-Jan.

De Skoda Fabia R5 van het Kobus Tuning Competition team staat wederom in de bekende kleuren met steun van trouwe partners Kroon-Oil, KAN Reclame, Flatlander Performance Parts en Ramko Rohrhandels.

Social Media
Wil jij alles weten van het Kobus Tuning Competition rallyteam? Volg dan onze Kobus Tuning Competition
facebook pagina en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Foto: Lorenz Lefere (Rally-art)

Kobus groeit en imponeert tijdens Vechtdalrally

Afgelopen zaterdag 19 september was dan eindelijk de start van het Nederlandse rallyseizoen. Helaas zonderpubliek en zonder kampioenschap, maar wel met een zeer sterk deelnemersveld. Diverse oud-kampioenenstonden aan de start van de Vechtdalrally. Voor Gert-Jan Kobus en zijn navigator Martin Nortier was dit de eersteechte krachtmeting met de Nederlandse rallytop in gelijkwaardig materiaal: een top specificatie Skoda Fabia R5.Gedurende de dag wist de equipe grote stappen te zetten en werd van de tiende plaats opgeklommen naar dezesde plaats algemeen. Met deze klassering liet het duo veel meer ervaren deelnemers achter zich en heeft GertJan direct laten zien dat hij zich snel kan aanpassen aan het nieuwe materiaal.

De Vechtdalrally werd verreden over 195 kilometers, waarvan 85 kilometers op snelheid. De organisatie had 3mooie klassementsproeven uitgezet, die tweemaal verreden werden. Meer dan honderd deelnemers stonden aan de start van de rally, waaronder veertien auto’s uit de R5-klasse. Het team van Kobus Tuning Competition reed met startnummer 11 op de Kroon-Oil Skoda Fabia R5.

De wedstrijd begon onwennig voor Gert-Jan en Martin. De Skoda bleek van een ander kaliber dan de Peugeot208 R2 waarmee het duo furore maakte. Het vergde daarom veel aanpassingsvermogen om het potentieel vande Skoda te benutten. Na de eerste klassementsproef stond het duo tiende algemeen. Gert-Jan vertelde: “Deauto is op ieder vlak veel beter dan de voorganger. De remmen, de bochtensnelheid en de acceleratie van deSkoda Fabia R5 is ongekend!”

Na de eerste proef werd de stijgende lijn ingezet. Gert-Jan bleek een snelle leerling en dit resulteerde in een zesde en achtste tijd op de tweede en derde proef van de dag. Met deze tijden klom het team van de tiende plaats naar de achtste plaats, achter de snelle routinier Mark van Eldik.

Na de drie klassementsproeven werd de auto op de service nagekeken door de monteurs van het Kobus Tuning Competition team. Een klein aanpassing aan de afstelling bracht het team extra vertrouwen. De snelheid werd verhoogd en wat volgde was een zesde tijd en tweemaal een vijfde tijd algemeen. Het gat tot de top van het veld was flink verkleind. Toch is er nog wel wat werk aan de winkel om dit gat verder te dichten. De wedstrijd werd uiteindelijk afgesloten op een zesde plaats algemeen. Gezien de sterke concurrentie was het een geslaagd debuut met de nieuwe door Kroon-Oil gesmeerde Skoda Fabia R5.

Gert-Jan verteld na afloop: “Ik ben zeer tevreden met de progressie die we vandaag geboekt hebben. Ik had niet verwacht dat ik tijdens mijn eerste echte rally met de Skoda al zo dicht bij de top zou zitten. Ik merk dat ik nog lang niet het maximale uit de auto kan halen en dat er op alle punten nog verbetering mogelijk is. Ik kan dan ook niet wachten tot de Achterhoek rally, waarin we ons nog verder willen ontwikkelen.”

In de resterende wedstrijden van dit seizoen zal het team van Kobus Tuning Competition zich focussen op het vinden van de aansluiting met de top. Ook zal het team de Skoda Fabia R5 beter aanpassen aan de rijstijl van Gert-Jan. De volgende wedstrijden op het programma zijn de Achterhoek rally en de Twente rally. Over amper twee weken wordt de Achterhoek rally verreden rondom Eibergen. Deze wedstrijd vindt plaats in de omgeving waar Gert-Jan opgegroeid is en het team gevestigd is. Het team is er daarom extra op gebrand om de steile leercurve van afgelopen weekend door te zetten.

Wil jij alles weten van het Kobus Tuning Competition rallyteam? Volg dan onze Kobus Tuning Competition facebook pagina en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Foto: Erik van ’t Land – www.rallypicture.nl

Equipe Kobus/Nortier met steun van Kroon-Oil in Vechtdal rally

Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat Gert-Jan Kobus en zijn navigator Martin Nortier samen aan de start stonden van een rally. Het seizoen werd vorig jaar augustus winnend afgesloten in de Short Rally van Kasterlee. De Peugeot 208 R2 werd daarna verkocht en er werden plannen gemaakt om in 2020 te starten in een Skoda Fabia R5. Door de Coronacrisis bleef het daarna lange tijd stil. Met de inzet van enkele Nederlandse rallyorganisaties komt er gelukkig weer een einde aan deze lange stilte. Aanstaande zaterdag 19 september begint het verkorte rallyseizoen tijdens de Vechtdal rally rond Hardenberg.

Als voorbereiding op de Vechtdal rally heeft het team van Kobus Tuning Competition een aantal weken geleden getest op een proef uit de Wartburg rally, een ronde van het Duitse rallykampioenschap. Gert-Jan wist tijdens deze test de Skoda Fabia R5 steeds beter onder de knie te krijgen. Met goede aanpassingen aan de auto en tips van broer Hermen, zat de snelheid er aan het einde van de test goed in. “Ik ben heel blij dat het rallyseizoen weer gaat beginnen. De test heeft ervoor gezorgd dat ik met vertrouwen in de auto zit. Het was een zeer geslaagde test en ik kan niet wachten tot de start van de Vechtdal rally.” Aldus een enthousiaste Gert-Jan.

Tijdens de Vechtdal rally zullen Gert-Jan en Martin van start gaan met startnummer 11. Met meer dan honderd deelnemers, waarvan dertien auto’s uit de hoogste R5 klasse, staat er een zeer sterk startveld klaar. Op het programma staan 195 kilometers, waarvan 85 kilometers op snelheid. De volledige wedstrijd wordt op zaterdagmiddag 19 september verreden. Het doel van Gert-Jan is om dit jaar vertrouwen op te bouwen in de Skoda, zodat hij volgend jaar goed voorbereid van start kan gaan in een kampioenschap.

Steun

De Skoda Fabia R5 van het Kobus Tuning Competition team schittert dit jaar wederom in de kleuren van Kroon-Oil. Een langdurige samenwerking die het team in het verleden al vele successen heeft gebracht. Team eigenaar Gerrit Kobus: “Kroon-Oil levert hoogwaardige smeermiddelen, die hebben bewezen de Skoda Fabia R5 maximaal te laten presteren. Optimaal vertrouwen in de techniek geeft het team rust en ruimte om beter te kunnen focussen op de wedstrijd.”

Het team verwelkomt daarnaast Flatlander Performance Parts als nieuwe sponsor. Flatlander levert ‘performance’, originele en op maat gemaakte motoronderdelen.

De Skoda wordt op dit moment door de trouwe sponsor KAN Reclame in een nieuw jasje gestoken. De bestickering wordt spoedig via onze social mediakanalen onthuld.

Social Media

Helaas vindt de rally plaats zonder publiek. Wil jij toch op de hoogte blijven van de prestaties van Gert-Jan en Martin? Volg dan onze Kobus Tuning Competition facebook pagina.

Foto: Karel Nortier (NRT)

Nieuw Skoda Fabia R5-avontuur voor het Kobus Tuning Competition rallyteam

Het heeft even geduurd, maar opnieuw staat er een Skoda Fabia R5 te pronken in de werkplaats van het Kobus Tuning Competition rallyteam in Lichtenvoorde. Ditmaal is de wagen bedoeld voor de 26 jarige Gert-Jan Kobus en zijn navigator Martin Nortier. De afgelopen jaren toonden zij al hun potentie in de rallysport in de R2 klasse. Met de nieuwe wagen willen zij verder groeien en toewerken naar de top.

De Fabia R5 is één van de meest succesvolle auto’s in de internationale rallysport. De uit Italië afkomstige auto is vorig weekend gearriveerd in de werkplaats van het team. Het is de 233e auto die gebouwd werd door Skoda Motorsport in Tsjechië. Het betreft daarmee één van de laatste auto’s vóór de Evo specificatie.

Tijdens de Circuit Short Rally 2019 hebben Gert-Jan en Martin al een korte eerste kennismaking met de Skoda Fabia R5 gehad. Met de Skoda waarmee Gert-Jan zijn Broer Hermen enkele jaren reed, mocht Gert-Jan eenmalig een wedstrijd rijden. Met een 2e plaats algemeen en diverse scratch tijden was het R5 debuut meteen een groot succes! Toch zal het voor Gert-Jan een grote stap zijn om de voorwiel aangedreven Peugeot 208 R2 permanent in te ruilen voor de veel snellere vierwiel aangedreven Skoda Fabia R5.

“Ik ben zeer blij en dankbaar dat ik deze stap mag maken. Ik kan niet wachten om met dit kanon de rallypaden op te gaan en het potentieel van de Skoda te ontdekken. Het zal niet makkelijk worden, maar ik hoop mezelf snel aan te kunnen passen aan de Skoda en uiteindelijk mee te kunnen doen om de ereplaatsen,” aldus een zeer enthousiaste Gert-Jan Kobus.

Martin Nortier: “Het is altijd mijn droom geweest om mee te strijden op het hoogste niveau in de Nederlandse rallysport. De nieuwe auto en Gert-Jan zijn talent maken deze droom waar. Uiteraard moeten we nog veel leren en kost het tijd om te wennen aan de auto. Maar de ervaring die teameigenaar Gerrit Kobus met de eerdere Skoda heeft opgedaan gaat ons hierbij zeker helpen!”

Het plan van het Kobus Tuning Competition rallyteam voor dit jaar was de deelname aan het Open Nederlands Rallykampioenschap. Door de wereldwijde gezondheidssituatie heeft de KNAF helaas, maar begrijpelijk, een streep gezet door dit kampioenschap in 2020 moeten zetten. Ook zijn diverse wedstrijden geannuleerd. Dit heeft het team doen besluiten om de pijlen te richten op een kampioenschap in 2021. Ter voorbereiding op volgend jaar, rijdt het team (indien mogelijk) dit jaar een á la carte programma in binnen- en buitenland.

Laatste R2 klasse overwinning voor equipe Kobus/Nortier?

Amper zes weken nadat de Peugeot 208 R2 van het Kobus Tuning Competition team vlam vatte in de GTC rally, stond het team alweer aan de start van de Short Rally van Kasterlee. Het team had hard gewerkt om de schade te herstellen en wilde deze wedstrijd gebruiken om de wagen te testen. De Short Rally van Kasterlee is een compact evenement en wordt veelal door Nederlandse teams gebruikt om te testen en om wedstrijdritme te behouden. De wedstrijd werd dit jaar verreden over acht klassementsproeven, waarvan twee verschillende.

Naast de Kobus Tuning Competition – VAT Oil Peugeot stonden er nog 3 andere identieke 208 R2’s aan de start. Vooraf werd dan ook een verhitte strijd verwacht in de R2 klasse. Met temperaturen boven de 30°C was de uitdaging voor de deelnemers extra groot. Hoewel het voornaamste doel van de rally het testen van de auto was, waren Gert-Jan Kobus en Martin Nortier gebrand op een mooi resultaat.

Op de eerste proef bleek dat Gert-Jan nog niet helemaal wakker was. Een zeldzame remfout zorgde ervoor dat de equipe achteruit moest steken en een tiental seconden liet liggen. Dit bleek na het einde van de proef ook het verschil met de snelste deelnemer in de klasse. Het duo wist zich echter snel te herstellen en kon door een kanontijd op de tweede klassementsproef het verschil tot de leider in de klasse terug te dringen tot 0,29 seconde.

“Er wordt op veel plekken gesneden waardoor de proeven er na de eerste doorkomst al zeer verraderlijk bij liggen door het vuil dat daardoor op de weg komt. Toch gaan we proberen om de volgende boucles nog een tandje bij te zetten”, aldus Martin Nortier.

Met een kleine aanpassing aan de afstelling groeide het vertrouwen in de Peugeot 208 R2. Gert-Jan en Martin wisten de achterstand op de derde klassementsproef om te zetten in een voorsprong en waren hiermee eerste voorwiel aandrijver en veertiende in het algemene klassement. Deze voorsprong wisten ze vervolgens bijna iedere proef uit te breiden met snelste tijden in de klasse.

Gert-Jan wist de Kobus Tuning Competition – VAT Oil Peugeot 208 R2 uiteindelijk als tiende algemeen over de finish te sturen en pakte hiermee de overwinning in de klasse als snelste voorwiel aandrijver. “Na veel pech met de Peugeot is dit resultaat extra mooi. De auto bleek in Kasterlee super betrouwbaar door de inspanningen voorafgaand aan de wedstrijd. Ik wil graag het team en de sponsoren bedanken voor het mogelijk maken van deze deelname.” Aldus Gert-Jan Kobus, die afgelopen weekend voor het laatst de snelle Peugeot mocht besturen.

De snelle passages van de van de Peugeot werden opgemerkt, waardoor de kans zich aanbood om de auto te verkopen. Het team was dit jaar eigenlijk van plan om nog enkele wedstrijden met de auto te rijden en vervolgens de overstap te maken naar een snellere auto. Doordat de verkoop vroeger komt dan gepland, is het nog onzeker wat het restant van het rally seizoen gaat brengen voor het Kobus Tuning Competition team.

Na enkele succesvolle jaren in de R2 klasse, met als hoogtepunten de klasse winst in de FIA Benelux Trophy en de derde plaats algemeen in het Open Nederlands Rally Kampioenschap, is de tijd voor een nieuw hoofdstuk gekomen. Eén ding is al zeker: Gert-Jan Kobus en Martin Nortier zullen sterker terugkomen op de rally paden!

Foto: WiMo Fotografie

Pechduivel slaat toe op ‘de Hel’

Afgelopen weekend, 12 en 13 juli, vond de GTC rally plaats, met als wedstrijdcentrum Breda International Airport. Terug van weggeweest was de beruchte ‘Nacht van Achtmaal’. Maar liefst 94 kilometers stonden er voor de deelnemers op het programma van de vrijdagavond. De avond bestond uit twee doorkomsten op klassementsproef Rucphen en drie doorkomsten op klassementsproef ‘Achtmaal – de Hel’.

Na het goede resultaat in de ELE rally stond het team van Kobus Tuning Competition vol goede moed aan de start met de Peugeot 208 R2 in de kleuren van VAT Oil. Vooraf werd het doel gesteld om als eerste voorwielaandrijver te finishen en al vanaf de eerste meter maximaal aan te vallen. De voorbereidingen liepen gesmeerd en Gert-Jan en Martin stonden te springen om wederom hun snelheid te tonen.

Helaas deed de eerste klassementsproef van de wedstrijd: ‘Achtmaal – de Hel’, dit jaar zijn naam eer aan. De pechduivel sloeg al na enkele kilometers toe. De Peugeot vatte vlam en de equipe Kobus / Nortier zette de wagen direct aan de kant. Door het snelle handelen van de equipe en van de officials, kon het vuur snel geblust worden. Een grote tegenvaller voor het team dat in de GTC rally hoopte te scoren.

“Ik wil graag de officials en equipe Jansma/Van Veen (die hun blusser aan ons gaf) bedanken voor het snelle handelen.”, aldus een zwaar teleurgestelde Gert-Jan. Hoewel de schade aan de Peugeot 208 R2 groot is, is de schade te herstellen en had het ook erger kunnen aflopen met de auto. De equipe kwam gelukkig zonder kleerscheuren uit de auto.

Het team is alweer druk bezig om de Peugeot te herstellen en hoopt zo spoedig mogelijk weer aan de start te staan met de Kobus Tuning Competition – VAT Oil Peugeot 208 R2.

Foto: WiMo Fotografie

Kobus en Nortier vinden ritme terug

Het was alweer even stil rond Gert-Jan Kobus en Martin Nortier. De eerste ronde van het Nederlands rally kampioenschap in Emmeloord verliep niet geheel volgens plan. De snelheid was daar, maar de betrouwbaarheid van de Franse Peugeot 208 R2 bleef achter. Na een aantal maanden hard werken, stond de equipe dankzij de inzet van het Kobus Tuning Competition toch weer aan de start van de 55e ELE rally. Eén van dé belangrijkste wedstrijden van de Nederlandse rally kalender. Goed weer, mooie klassementsproeven en een gevarieerd deelnemersveld waren het recept voor een geslaagde editie van het evenement. Het evenement werd verreden op 24 en 25 mei, in en rond Son.

Voor de wedstrijd was de Peugeot door Ronald Zalmé van KAN Reclame voorzien van een nieuwe bestickering, waardoor de Kobus Tuning Competition – VAT Oil auto beter in het oog sprong dan voorheen.

De aftrap van de ELE rally vond plaats op de vrijdagavond, op de klassementsproef in Stiphout. Een proef over een bedrijventerrein, met een klein uitstapje buiten de bebouwde kom. Het gevoel in de Peugeot was direct goed, maar de equipe Kobus / Nortier merkte toch dat het gebrek had aan wedstrijdritme. “In de langzame haakse bochten kan ik niet efficiënt rijden met de Peugeot en krijg ik de auto niet in het juiste toerengebied. Onder de 5000 RPM heeft de Peugeot namelijk geen trekkracht.” Aldus Gert-Jan Kobus, die toch nog een 18e tijd algemeen wist te noteren. De 2e proef werd wederom een 18e tijd algemeen gereden. Tijdens de derde proef was met een 16e tijd algemeen de stijgende lijn zichtbaar.

Na de eerste drie proeven keerden de deelnemers terug naar het service terrein voor de eerste en enige service van de vrijdag avond. Navigator Martin begon zich op de service niet goed te voelen en werd steeds zieker naarmate de tijd vorderde. Dit resulteerde erin dat Martin niet meer in staat was om de pacenotes op te lezen. Zodoende moest Gert-Jan zonder notes, maar met soms nog een enkele aanwijzing, de laatste drie proeven van de vrijdagavond afwerken. Desondanks wisten Gert-Jan Kobus en Martin Nortier de eerste dag af te sluiten op een 16e plaats algemeen, als derde 2WD auto en als snelste in de klasse.

Na een nacht slapen voelde Martin zich al iets beter en kon de equipe weer van start. Tijdens de eerste drie proeven van de zaterdag werden wat foutjes gemaakt, maar wisten ze weer een plaats te klimmen in het algemene klassement. Tijdens de service werd de afstelling van de wagen veranderd en het vertrouwen groeide. De tijden werden steeds beter en de doorkomsten sneller en sneller. Na enkele toptijden van de equipe en een lekke band van de concurrent, stond het team als eerste tweewiel aangedreven wagen geklasseerd. De Peugeot bleek erg betrouwbaar te zijn op de Brabantse onverharde wegen.

Op de zaterdagavond werden nog vier proeven verreden, waarvan twee verschillende. De listige proef in Sint-Oedenrode en de publiekproef op het industrieterrein Ekkersrijt in Son. De equipe wist op hoge snelheid de klassementsproef in Sint-Oedenrode te finishen en kon vervolgens de duizenden toeschouwers op industrieterrein Ekkersrijt vermaken.

De tweede doorkomst op beide klassementsproeven wisten Gert-Jan Kobus en Martin Nortier zelfs nog een 13e en 14e tijd algemeen te rijden. Dit tussen al het 4×4 geweld dat dit jaar aan de start stond van de ELE Rally. Het resultaat: een 13e plaats algemeen, een klasse overwinning en de eerste tweewiel aangedreven auto. “Met dank aan de inzet van het Kobus Tuning Competition team konden we toch weer aan de start verschijnen en hebben we en probleemloze wedstrijd kunnen rijden”. Aldus een opgeluchte Martin Nortier.

De volgende wedstrijd op de kalender van het team is de GTC Rally, die op 12 en 13 juli rond Breda verreden zal worden. Het team zal hier aantreden in de vertrouwde Kobus Tuning Competition – VAT Oil Peugeot 208 R2.

Social Media

Wil jij alles weten van het Kobus Tuning Competition rallyteam? Volg dan onze Kobus Tuning Rallyteam facebook pagina en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Foto: Erik van ’t Land

Kobus en Nortier imponeren

Na een succesvolle eerste kennismaking met de Skoda Fabia R5 werd afgelopen weekend de Peugeot 208 R2 weer van stal gehaald. De listige dijkproeven van de Zuiderzee Rally in combinatie met gladde omstandigheden, zorgen altijd voor spektakel. Zo ook dit jaar!

De gladheid zorgde voor een verassing op de vrijdagavond. Gert-Jan Kobus toonde direct dat hij de afgelopen jaren veel geleerd heeft en opende sterk in het donker. Een 7e tijd algemeen op de laatste proef van de avond zorgde er mede voor dat hij de eerste wedstrijddag afsloot op een 9e plaats algemeen. Met de voorwiel aangedreven Peugeot 208 R2 kon de equipe Kobus / Nortier zich prima meten met de snellere 4×4 en R5 rallywagens en waren zij tevens de snelste 2WD rijders.

De tweede wedstrijddag begon goed voor Kobus en Nortier. Ondanks de gladheid en een verkeerde bandenkeuze, wisten ze wederom te klimmen in het algemeen klassement. De snelle en spectaculaire rijstijl maakten indruk bij het publiek.

Tijdens de tweede service van de zaterdag werden andere banden gemonteerd op de Peugeot 208 R2. Dit zorgde meteen voor veel vertrouwen. Helaas sloeg tijdens 9e klassementsproef van de rally het noodlot toe. Het team kreeg te maken met een haperende ontsteking. De boucle werd uitgereden met veel tijdsverlies. Terug op de service probeerden de monteurs van het Kobus Tuning Competition rallyteam het euvel nog op te lossen, maar dit bleek na één proef niet te zijn gelukt. Om verdere schade te voorkomen besloot het team te stoppen.

“Ondanks de uitvalbeurt kijken we toch positief terug op de Zuiderzee Rally. Dit vanwege de getoonde snelheid en progressie. VatOil, Kobus Tuning Rallyteam, KAN reclame, onze monteurs en fans, bedankt voor de support!,” aldus een positieve Gert-Jan Kobus.

VatOil – Pure / Quality driven

Tijdens de Zuiderzee rally pronkte er een nieuwe naam op de Peugeot 208 R2 van het Kobus Tuning Competition rallyteam. VatOil staat sinds de oprichting in 1982 bekend om zijn hoge kwaliteit smeermiddelen en excellente service. Het assortiment omvat motor- en transmissieoliën, ATF, hydraulische- en remvloeistoffen en diverse specialiteiten: www.vatoil.com

Leon ten Hove, marketingmanager bij VatOil zei het volgende: “De samenwerking met Kobus Tuning Competition Rallyteam laat de ambities zien van ons merk VatOil. Het is fantastisch dat er dit seizoen, in samenwerking met Kobus Tuning Rallyteam, een poging wordt gedaan om topprestaties te leveren met de spectaculaire Peugeot 208 R2. We kijken er naar uit! “

KNAF Academy

De prestaties van Gert-Jan zijn ook door de KNAF opgemerkt. Dit jaar is Gert-Jan als één van de Nederlandse autosporttalenten geselecteerd voor de KNAF Academy. De KNAF Academy begeleidt sporters in hun autosportcarrière en biedt verschillende workshops op het gebied van rijtechniek, mentale en fysieke training, voeding, lifestyle en (social) media. Dit moet het team van Kobus Tuning Competition gaan helpen op weg naar de top.

Social Media

Wil jij alles weten van het Kobus Tuning Competition rallyteam? Volg dan de Kobus Tuning Competition facebook pagina en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Foto: Erik van ’t Land

Succesvol R5-debuut Kobus/Nortier!

In 2013 maakte Gert-Jan Kobus zijn rallydebuut in de Circuit Short Rally op het Circuit Park Zandvoort. Nu zes jaar later was het in diezelfde wedstrijd tijd voor Gert-Jan zijn debuut in een wagen uit de koningsklasse van de Nederlandse rallysport: de Skoda Fabia R5! De door het Kobus Tuning Competition team geprepareerde Skoda won al eerder de Circuit Short Rally in 2018. Toen met Gert-Jan als bijrijder bij zijn broer Hermen. Samen met zijn navigator Martin Nortier mocht hij ditmaal zelf de strijd aan gaan.

Met vier R5 auto’s aan de start beloofde de rally in Zandvoort een spektakel te worden. Omdat het de eerste wedstrijd was met een R5 (en überhaupt een 4-wiel aangedreven auto) had equipe Kobus/Nortier helemaal niet verwacht vooraan in het veld mee te kunnen strijden. Daar komt bij dat voor de wedstrijd ook maar weinig testkilometers gemaakt konden worden. Echter verrasten zij vriend en vijand (en zichzelf), want de eerste proef werd afgesloten met een snelste tijd!

De tweede proef verliep soepel, maar het team verloor een klein beetje tijd door een tragere deelnemer voor hen. Het verschil tot directe concurrent Kevin van Deijne liep terug tot 0,004 seconde, nog steeds in het voordeel van de jonge Kobus.

Na twee proeven werd het parcours omgedraaid en werd het circuit in tegengestelde richting verreden. Door een klein foutje en wederom enkele seconden verlies achter een andere deelnemer, werden 4 seconden toegegeven op Van Deijne. Daarmee werd de kans op de overwinning helaas klein.

In een ultieme poging om de verloren tijd goed te maken, reed Kobus nog een snelste tijd op de laatste proef. Helaas bleek dit niet voldoende om de wedstrijd te winnen. Het verschil: 3,2 seconden. Toch kijken Gert-Jan en Martin terug op een prachtig debuut met de Skoda Fabia R5.

“De auto voelde eigenlijk gelijk vertrouwd aan. Ik merkte wel dat ik nog niet het hele potentieel kon benutten. Door de hoge snelheden mis je soms net de apex en durf je door gebrek aan vertrouwen niet vroeg genoeg op het gas te gaan of ga je soms iets van je gas af.” Aldus Gert-Jan. Die zeer te spreken was over de auto.

Martin: “Als we van tevoren wisten dat we 2e zouden kunnen worden op slechts een paar seconden van de winnaar, hadden we daarvoor getekend. Nu we onverwacht mee konden strijden om de overwinning, is het toch jammer dat deze net aan onze neus voorbij is gegaan. Desalniettemin kijken we erg positief terug op de wedstrijd en hebben we genoten van deze ervaring!”

De volgende wedstrijd op de kalender van Gert-Jan en Martin is de tweede ronde van het Belgisch Rally Kampioenschap, de Herock Spa Rally.

Foto: Erik van ’t Land – rallypicture.nl

Kobus en Nortier verzilveren 3e plaats ONRK in Twente Rally

De CONRAD Twente Rally, die afgelopen weekend verreden werd, vormt traditioneel de afsluiter van het Nederlands rallyseizoen. Ook Gert-Jan Kobus en navigator Martin Nortier stonden dit jaar aan de start van de wedstrijd die dit jaar voor vele deelnemers een grote uitdaging bleek. Na jaren te zijn verreden op één dag, werd de Twente Rally dit weer jaar verreden over twee dagen. Met 150 km op snelheid een wedstrijd van formaat.

Theoretisch gezien was het voor Gert-Jan nog mogelijk om in Twente de tweede plek in het Open Nederlands Rallykampioenschap te veroveren. Hiervoor moest Gert-Jan zelf aan de finish komen en de andere kanshebber Kevin van Deijne met zijn Ford Fiesta R5 uitvallen.

De Twente Rally begon op zaterdag avond, met vier klassementsproeven in het donker. Op de eerste proef crashte de deelnemer die direct voor Gert-Jan en Martin startte zwaar. De proef werd hierna geneutraliseerd en Gert-Jan en Martin konden hierdoor geen tijd neerzetten. Tijdens de tweede proef van de wedstrijd werd een 11e tijd genoteerd. Hiermee was het team de snelste voorwiel aangedreven auto. Helaas begon op diezelfde proef de koppeling van de Peugeot 208 R2 kuren te vertonen. Er werd gekozen om na de derde proef (waar ondanks de problemen nog een mooie 13e tijd behaald werd) uit te vallen om zodoende de volgende dag met een nieuwe koppeling te kunnen herstarten. Dit resulteerde in een tijdstraf van 10 minuten en een normtijd op de 4e proef. Een topresultaat was hierdoor niet meer mogelijk.

De volgende dag ging het team weer fris van start en lieten ze mooie top 10 tijden noteren in het algemeen klassement. Ze lieten vele snellere auto’s achter zich en waren de snelste voorwiel aangedreven auto. Na een mooie inhaalrace eindigde de equipe op een 20e plaats algemeen en een derde plaats in de klasse. Al met al toch een resultaat waar de equipe tevreden mee kon zijn.

Kevin van Deijne bereikte de finish ook en werd daardoor automatisch tweede in het Open Nederlands Kampioenschap. “Ik wil Kevin graag feliciteren met zijn tweede plaats”, aldus Gert-Jan Kobus die nu zelf derde werd in het kampioenschap.

Voor Gert-Jan Kobus en Martin Nortier was het een turbulent rallyseizoen met vele ups en downs. Desondanks sluiten ze het seizoen af met diverse kampioenschappen op zak. Gert-Jan is derde geworden in het Open Nederlands rally kampioenschap en Martin is in ditzelfde kampioenschap tweede geworden bij de navigatoren. Met de onderstaande titels op zak was het een zeer geslaagd seizoen voor het Kobus Tuning Competition team!

– 1e Fia BeneLux Trophy – ERT 3 (R2 & R3 – auto’s)

– 1e Fia BeneLux Trophy – ERT Junior Driver

– 1e RC4 Open Nederlands Rally Kampioenschap.

– 3e algemeen Open Nederlands Rally Kampioenschap

“Graag bedanken wij ons gehele team en iedereen die ons gedurende dit rallyseizoen geholpen en gesteund heeft. Wat het rallyseizoen van 2019 zal brengen is nog niet duidelijk, maar hou vooral onze facebook pagina’s in de gaten om op de hoogte te blijven.”, aldus Martin Nortier en Gert-Jan Kobus.

Foto: WiMo Fotografie

Gert-Jan Kobus en Martin Nortier zijn kampioen!

In september kwam de zomerstop ten einde en was het eindelijk weer tijd voor rally-actie. Voor de maand september stonden er 2 wedstrijden op het programma van Gert-Jan Kobus en Martin Nortier: de Eurol Hellendoorn Rally, meetellend voor het Open Nederlands Kampioenschap, en de East Belgian rally, die zowel voor de FIA European Rally Trophy als voor het Open Nederlands Kampioenschap meetelde.

Eurol Hellendoorn Rally

De rally die rondom Nijverdal verreden wordt, is al jaren lang Nederlands grootste rallyevenement. De wedstrijd startte op de vrijdagavond met 5 verschillende proeven, die grotendeels in het donker verreden werden. Gert-Jan en Martin begonnen goed aan de rally en lagen in de beginfase van de rally op een mooie 2e plaats in de klasse RC4. Helaas liet de pechduivel niet lang op zich wachten. Er verscheen een alarmmelding op het dashboard en noodgedwongen moest het duo van het gas. Op het serviceterrein bleek de koeler kapot te zijn en ook was de bevestiging van de radiator beschadigd. Met een noodreparatie en een aangepaste snelheid op de onverharde stukken kon de wedstrijd gelukkig vervolgd worden. Op de zaterdag stonden er nog 10 klassementsproeven op het programma. Ook nu sloeg het pechduiveltje weer toe. 4 proeven voor het einde brak er een tand van de 2e versnelling. Er werd besloten om wel verder te rijden, maar de 2e versnelling kon niet meer gebruikt worden. Dit zorgde voor veel tijdverlies. Gelukkig kon het finishpodium bereikt worden en was de klassering ondanks alles ook nog goed: 19e algemeen en 2e in de RC4.

East Belgian Rally

Door sommige rallyrijders wordt het parcours van de East Belgian Rally bestempeld als het moeilijkste parcours van België. De technische proeven door de bossen in de Oostkantons liggen Gert-Jan en Martin altijd erg goed. Al 2 keer eerder namen ze samen deel aan deze rally en beide keren lieten ze zien erg snel te zijn in deze wedstrijd. Het mooie parcours, de goede eerdere resultaten en de schitterende natuur maken deze wedstrijd één van de favoriete rally’s van het team. Vol enthousiasme begonnen Gert-Jan en Martin dan ook aan de rally. Het evenement was de laatste rally van de FIA BeneLux Trophy en theoretisch was er nog een kans op de winst in het kampioenschap. De 1e plaats kon behaald worden bij een goed resultaat van Gert-Jan en Martin en voldoende andere deelnemers tussen hun en de grootste concurrent: Carsten Jensen (Renault Clio R3T).

Al vroeg in de rally leken de kansen verkeken. Op de 1e proef zette de equipe een prima tijd neer. Maar al op de 2e proef kwam er een melding dat de oliedruk niet goed was. Gert-Jan koos ervoor om in een rustiger tempo de proef  uit te rijden. Het tijdverlies was zo’n 40 seconden. Gelukkig was er na de tweede kp een korten service. Uiteindelijk bleek dat een kabelbreuk/sensor de oorzaak was van de melding en dat er motorisch niets met de Peugeot aan de hand was. Een grote opluchting! De inhaalrace kon beginnen…

Gert-Jan en Martin zetten de ene goede tijd na de andere neer en ze konden het tempo van de Belgische junioren goed volgen. Ze vochten zich terug van een 5e naar een 2e plaats in de RC4 en wisten zelfs 4 snelste tijden in de klasse te noteren. Uiteindelijk werden ze knap 21e algemeen, 2e in de klasse RC4 en 3e in het Open Nederlands kampioenschap. In de FIA BeNeLux Trophy werden ze 2e in de ERT 3 en de Deen Carsten Jensen werd 8e…

Kampioen!

Afgelopen jaar hebben Gert-Jan en Martin een mooie kalender afgewerkt, met onder andere een deelname aan de Rally van Ieper. Ze streden om een zo goed mogelijk resultaat in het Open Nederlands Kampioenschap en in de FIA Benelux Rally Trophy. En hier zijn ze in geslaagd! Ze kregen veel tegenslagen in de vorm van technische pech te verwerken, maar gaven nooit op. Het harde werken heeft uiteindelijk geresulteerd in het behalen van 3 kampioenschappen en een mooie eindklassering in het algemene Open Nederlands Kampioenschap.
?1e Fia BeneLux Trophy – ERT 3 (R2 & R3 – auto’s)
?1e Fia BeneLux Trophy – ERT Junior Driver
?1e RC4 Open Nederlands Kampioenschap.

Hartelijk dank aan eenieder die het duo dit jaar gesteund heeft, met in het speciaal de servicecrew: Gerrit Kobus, Stefan Boer, John Bogers, Karel Nortier, Guido Krieger, Ali Ustunkar, Marlous Nortier-Kion, Niek Bussink, Cas Wopereis, Xavier Lannoo, Florian Acx, Hermen Kobus en Erik de Wild.

Foto: Jeroen van Polen

Zomerstop

De maanden juni en juli waren drukke maanden op rallygebied. Na de ELE Rally had het team slechts 2 weken om zich voor te bereiden op de Renties Ypres Rally (BE) en niet lang daarna was het alweer tijd voor de GTC Rally. Op dit moment is het zomerstop en werkt het team Van Kobus Tuning hard om de Peugeot klaar te maken voor de resterende rally’s. Hieronder een kort verslag van de voorbije wedstrijden.

Renties Ypres Rally

De wedstrijd die in het Belgische Ieper verreden wordt, staat voor iedere rallyrijder hoog op het verlanglijstje. De sfeer, het sterke deelnemersveld en de unieke proeven zorgen ervoor dat dit evenement veel aanzien geniet in heel Europa. Dit jaar kwam de droom om deel te nemen aan deze grote Belgische rally voor Gert-Jan en Martin uit.

Op donderdag werd de auto getest tijdens de shakedown. De auto voelde goed waardoor het duo op de vrijdagavond vol vertrouwen van start ging in de rally. Helaas ging het al vroeg in de wedstrijd mis. Op een glad stuk asfalt op de 1e proef gleden ze van de weg een sloot in. De koeling was daardoor te erg beschadigd en die dag moest de wedstrijd door het duo worden gestaakt.

Nadat de auto naar de service gesleept was, hebben de monteurs een groot deel van de nacht gebruikt om de auto weer te repareren. Dit lukte en onder de Rally 2 regels mocht er de volgende dag weer gestart worden. Een topprestatie van de monteurs!

De zaterdag hebben Gert-Jan en Martin de rally foutloos en nagenoeg probleemloos kunnen uitrijden. Het vertrouwen had een aardige deuk opgelopen door de vroege crash op de vrijdag, maar gedurende dag kwam het vertrouwen gelukkig steeds verder terug. De tijden werden steeds beter, met de laatste klassementsproef als beste resultaat: 32e algemeen en 6e in de klasse. Uiteindelijk zijn Gert-Jan en Martin 63e algemeen en 16e in de klasse geworden.

GTC Rally

Na het avontuur in Ieper keken Gert-Jan en Martin ernaar uit om het vertrouwen en het tempo nog verder uit te bouwen tijdens de GTC rally. Maar terwijl de Peugeot in eerdere wedstrijden technisch betrouwbaar was, vormde zij tijdens de GTC rally de grootste uitdaging voor de mannen om hun verwachtingen waar te maken. Al vanaf de 1e boucle waren er problemen met de remmen en meerdere keren viel de auto tijdens de wedstrijd spontaan uit. Daar kwam nog een afgebroken baksteun bij, die er bijna voor zorgde dat de wedstrijd gestaakt moest worden. Maar ook deze wedstrijd was de bijdrage van de monteurs cruciaal en zij slaagden er steeds in om de auto op tijd te repareren. Uiteindelijk is het duo daardoor alsnog gefinisht en werden er waardevolle punten gescoord in het Open Nederlands Kampioenschap en de European Rally Trophy. Gert-Jan en Martin werden 16e en 2e in de klasse.  Hoogtepunt was een 9e tijd algemeen op de 11e klassementsproef.

Kalender:

De volgende wedstrijden staan gepland voor de rest van het seizoen:

14/15-09-2018 Eurol Hellendoorn Rally Gert-Jan Kobus/Martin Nortier Peugeot 208 R2
29-09-2018 East Belgian Rally (BE) Gert-Jan Kobus/Martin Nortier Peugeot 208 R2
20/21-10-2018 CONRAD Twenterally Gert-Jan Kobus/Martin Nortier Peugeot 208 R2
11-11-2018 Rally van Zuid-Limburg (BE) Karel Nortier/Martin Nortier Opel Astra GSi

Foto: WiMo Fotografie

14e plaats in ELE Rally

In het eerste weekend van juni stond de 3e rally van het Open Nederlands Kampioenschap op het programma. Rondom Helmond werd de ELE Rally verreden: de oudste rally van Nederland. Voor de in Brabant wonende Gert-Jan Kobus was deze rally een thuisrally, maar dit leverde geen voordeel op… Gert-Jan had namelijk nog niet eerder deelgenomen aan de Brabantse klassieker. Gelukkig kon navigator Martin Nortier wel wat terreinkennis meebrengen door zijn 6 eerdere deelnames.

In de klasse stonden een 6 tal wagens aan de start. Piet-Heijn van der Heijden (eveneens aan de start met ene Peugeot 208 R2) en een tweetal Belgische Citroën C2 rijders waren daarbij de grootste concurenten. Op de 4e poef kreeg Piet-Heijn al pech en moest de strijd staken. De Belgen bleken het tempo van de Nederlanders niet te kunnen volgen. Gert-Jan en Martin reden daardoor hun eigen wedsrijd. Zonder problemen met de auto stuurde Gert-Jan de Peugeot uiteindelijk naar een mooie 14e plaats algemeen. Daarbij mocht het eremetaal voor de 1e plaats in de klasse RC4 mee naar huis genomen worden.

Foto: WiMo Fotografie

Equipe Kobus/Nortier moet strijd staken in de rally van Sulingen

Op vrijdag 4 mei en zaterdag 5 mei werd rondom het Duitse Sulingen de 2e ronde van het Open Nederlands Kampioenschap (ook meetellend voor de BeNeLux Trophy) verreden: de Rallye “Rund um die Sulinger Bärenklaue”. Na het succesvolle resultaat tijdens de 1e wedstrijd in maart, de Sijperda Zuiderzee Rally, waren Gert-Jan Kobus en navigator Martin Nortier ook nu weer gebrand op een goede klassering.

Op de donderdag werd de shakedown verreden: een klassementsproef die de deelnemers optioneel konden gebruiken als test en die niet meetelde voor het klassement. Gert-Jan en Martin kozen ervoor om deze te rijden om zo de Peugeot nog een laatste maal aan de tand te voelen en om zelf alvast een beetje in het ritme te komen. De deelname aan de shakedown bleek waardevol. De wegligging van de auto was nog niet optimaal en er konden nog wat kleine wijzigingen worden doorgevoerd.

Op vrijdag startte de rally met een 3-tal klassementsproeven, waarvan er 1 in het donker verreden werd. Een groot deel van het parcours bestond uit onverharde wegen. Doordat het al een aantal dagen warm en droog was, bleef het stof van de auto’s die eerder gestart waren lang hangen. Ook kwam er erg veel stof in de auto, wat het zicht belemmerde. Gert-Jan en Martin besloten een tandje terug de doen. Tot overmaat van ramp stak er ook nog een haas over die niet ontweken kon worden. De voorkant van de Peugeot raakte hierdoor beschadigd. Na een moeilijke 1e avond bezetten Gert-Jan en Martin uiteindelijk de 37e plaats.

Het duo was vastberaden om op de tweede dag te stijgen in het klassement. Er stonden 10 proeven op het programma, waaronder 2 maal de meer dan 23 kilometer lange proef op het IVG-gelände (voormalig militair terrein). Problemen met de remmen op de eerste 2 kp’s van de dag zorgden er helaas voor dat de opmars minder snel ging dan gehoopt. Na 2 proeven was er een servicemogelijkheid, waar monteurs Gerrit, Stefan en Niek de problemen konden verhelpen. Op de daaropvolgende klassementsproef sloeg het noodlot helaas definitief toe. Een lekke koeler dwong Gert-Jan de Peugeot langs de kant te zetten.

Het volgende evenement op de kalender is de ELE Rally, welke op 1 en 2 juni verreden wordt.

Foto: Marko Unger – watersplash kp2

Familie Nortier geniet van rally in “de achtertuin”

Afgelopen zaterdag was het dan zo ver: rally in de regio! Met het wedstrijdcentrum op industrieterrein de Harselaar in Barneveld, proeven in de omliggende dorpen en de verbindingsroute die langs de woonwijken kwam waar de teamleden wonen, was de de Visual Art Centraal Nederland Rally een échte thuisrally voor het NRT Rallyteam. Er werd met 2 equipes deelgenomen: Marlous navigeerde bij Marco Schapers in een Mitsubishi Lancer Evo X en Karel en Martin stonden samen aan de start in de NRT-Astra.

Toen bleek dat de vaste navigator van Marco, Lieke Bouman, niet in de gelegenheid was om te navigeren tijdens dit evenement, werd Marlous gevraagd om haar plaats in te nemen. Een mooie kans om in een leuke auto aan de start te staan van de thuisrally! Omdat Marco en Marlous nog niet eerder samen gereden hadden, was het in het begin even wennen aan elkaar. Maar er was al snel wederzijds vertrouwen en de rally verliep erg goed. De snelheid zat er mooi in, en na 5 van de 9 proeven lagen ze op een 9e plaats algemeen. Helaas gooide een kapotte turbo op de 6e proef roet in het eten en moest de wedstrijd gestaakt worden. Ondanks het uitvallen zorgden de plezierige samenwerking en de ervaring in de Mitsubishi toch voor een geslaagde dag.

Voor Karel en Martin was het behalen van de finish het hoofddoel van deze wedstrijd. Na de pech in de voorgaande rally’s hoopte het duo ditmaal op meer geluk en wilden ze graag scoren voor eigen publiek. De organisatie had 3 uitdagende proeven uitgezet, met redelijk veel onverharde stukken. De Astra hield zich goed en Karel kwam steeds beter in het ritme. De 2e keer dat de proeven afgelegd werden, waren de tijden dan ook veel sneller. Tijdens de service na de 6e proef, constateerde monteur Stefan Boer speling op het linkervoorwiel. Na een noodreparatie werden de resterende 3 proeven met ietwat gematigdere snelheid afgelegd. Op deze manier werd de finish behaald en was het doel bereikt. Karel en Martin zijn 3e in klasse geworden en 25e algemeen. Het team kijkt dan ook zeer tevreden terug op een mooie wedstrijd!

Foto’s: WiMo Fotografie

Mooi resultaat in ijskoude Zuiderzeerally

Komend jaar strijdt Martin aan de zijde van het jonge rallytalent Gert-Jan Kobus om de titel in het Open Nederlands Kampioenschap en in de BeNeLux Trophy. Voor beide kampioenschappen was de Sijperda Zuiderzeerally van afgelopen weekend de openingswedstrijd. Even werd het nog spannend of het zou lukken om aan de start te staan. De laatste wedstrijd van 2017, de Conrad Twente Rally, werd afgesloten met een crash. Sindsdien heeft het team van Kobus Tuning hard gewerkt om de auto op tijd af te krijgen voor het nieuwe jaar. Enkele dagen voor voor de Zuiderzeerally slaagden zei er in om de Peugeot weer rallyklaar te hebben.

Gert-Jan en Martin hadden als doel het finishen van de rally, waarbij het opdoen van vertrouwen in de auto het belangrijkste was. Alle punten die behaald zouden worden voor het kampioenschap, voelden als bonus. Daarom begon het duo rustig aan de wedstrijd. Gedurende de rally groeide het vertrouwen en werd de snelheid opgevoerd. Dit was duidelijk te zien in de tijden. Zo werd op de laatste proef zelfs een 7e tijd algemeen gereden! Probleemloos en zonder fouten reden Gert-Jan en Martin uiteindelijk naar een mooie 14e plaats algemeen, een 1e plaats in de klasse RC4, de 1e plaats in de ERT-junior klasse van de BeNeLux Trophy en een 2e plaats in de ERT3 klasse. Een resultaat dat boven de verwachtingen lag en wat hoop geeft voor de volgende wedstrijden!

Naast de Sijperda Zuiderzeerally waren er ook 2 shortrally’s die afgelopen zaterdag in Emmeloord georganiseerd werden. In één van deze 2 evenementen, de Zeebodemshortrally, navigeerde Marlous. Zij reed met Vivienne Weijs-Geuzebroek in een Nissan Micra. Het evenement bestond uit 3 klassementsproeven, maar door een ongeluk op de eerste proef werd deze geneutraliseerd en bleven er slechts 2 proeven over. Het evenement werd volledig in het donker verreden en het extreem koude weer zorgde voor moeilijke omstandigheden. Zo was het lastig om temperatuur in de banden en dus grip te krijgen. Op de buitenproef deden ze rustig aan. De meeste andere deelnemers hadden die dag al ritme opgedaan doordat zij al reden in de andere Shortrally, terwijl Vivienne en Marlous pas hun eerste kilometers maakten. Op de industrieterreinproef die erna volgde, werd het tempo verhoogd. Vivienne reed erg strak en er werd een mooie tijd neergezet. Ze klommen van een 18e naar een 12e plaats algemeen en werden uiteindelijk 9e in de druk bezette RC4 klasse.

Foto: WiMo Fotografie

Wéér geen geluk in Hannut…

Vorig jaar moesten Karel en Martin op de 2e proef van de Rallye de Hannut de wedstrijd staken, nadat de motor het begaf. Dit jaar ging het duo dan ook echt voor de finish. Toch sloeg ook nu al snel de pechduivel toe. Al na een paar kilometer op de eerste proef begaf het wiellager rechtsachter het. Karel kon de auto nog op de service krijgen, waar monteurs Stefan Boer, Stephan Rumph en Marlous er alles aan deden om de Astra gerepareerd te krijgen. Met onderdelen van Sander van de Hel (die zelf helaas ook al uitgevallen was) lukte dit, en konden Karel en Martin hun weg vervolgen. In het parc fermé na de 4e proef werden het duo echter uit de wedstrijd gehaald. Dit omdat de maximale toegestane vertraging met 5 minuten was overschreden. Ook tijdens deze editie van de Rally de Hannut keerde het NRT Rallyteam helaas veel te vroeg huiswaarts…

Next event: Zuiderzeerally / Zeebodemshortrally – 17-03-2018

Foto: WiMo Fotografie

Geslaagde start van het nieuwe rallyseizoen

Afgelopen zaterdag werd op Circuit Park Zandvoort de eerste wedstrijd van het nieuwe rallyseizoen verreden: de Circuit Short-Rally. Onder ijzige omstandigheden kregen de deelnemers 4 klassementsproeven voorgeschoteld, met een totale lengte van 50,9 kilometer. Namens het NRT Rallyteam stonden Marlous en Martin aan de start.

Marlous navigeerde bij Marcel Machielsen, die reed met een door Hans Weijs Motorsport geprepareerde Citroën DS3 R3. Voor Marcel was dit zijn eerste rally. Het duo begon dan ook rustig aan het evenement en voerde de snelheid gedurende het evenement rustig op. Marcel boekte veel progressie en genoot zichtbaar. Zonder problemen kwamen Marcel en Marlous uiteindelijk aan de finish op een 35e plaats. “Het is voor mij niet de eerste keer dat ik bij een rijder navigeer in zijn/haar eerste wedstrijd. Ik vond het erg leuk om Marcel wegwijs te maken binnen de sport en hij heeft het netjes gedaan!”, aldus Marlous.

Martin navigeerde voor de gelegenheid bij Maarten van der Heijden. Maarten was vooral naar Zandvoort gekomen om zijn prachtige Volvo Amazon goed te leren kennen en om plezier te maken. Tegen al het moderne rallygeweld dat aan de start stond kan je met een auto uit de jaren ’60 immers niet op. Ondanks wat kleine problemen (de motor hield af en toe wat in) kunnen ook Maarten en Martin terugkijken op een geslaagd evenement. Zij werden uiteindelijk 36e.

Het volgende evenement op de kalender is de Rally van Hannut, waar Karel en Martin aan de start zullen staan met de Opel Astra GSi.

Foto’s: WiMo Fotografie

Met trots presenteren wij… onze nieuwe website!

Zoals jullie wellicht gemerkt hadden, was onze webpagina de laatste tijd niet meer volledig up-to-date. Dit komt omdat er achter de schermen hard gewerkt is aan een website met een nieuwe lay-out. Ook de content zelf is vernieuwd. Graag willen wij onze sponsor SIT Internetdiensten (www.sitbv.nl) bedanken voor de mogelijkheid om deze website te bouwen.

Veel plezier met het rondsurfen op onze site en als er vragen/opmerkingen/suggesties zijn, horen wij dit uiteraard graag.